Почетна / БРОЈ 382 / Иза имиграције стоји капитал

Иза имиграције стоји капитал

Специјално за „Печат“ из Милана  Дијего Фузаро 

 Непријатељ није ко гладује, већ ко изгладњује…Некритичко величање миграната, уз сузе и притворно сажаљевање, уместо тражења права и бунтовништва, служи да легитимише детериторијализацију, односно да – још једном – уклони сва ограничења апсолутној доминацији капитала

Ситуација је била врела јула месеца, у стамбеном насељу Казале Сан Никола у Риму, где је било сукоба између полиције, милитаната из десничарских група и становника непријатељски настројених према  отварању центра за избеглице у њиховом кварту. Такође има изјава политичких група које се патетично хвале да су „спречиле дистрибуцију хране илегалним имигрантима и траже да се она дâ Италијанима у тешкоћама“ (сиц!).  Питам се зашто уместо што видимо непријатеља међу онима који су гладни – били они Италијани или било ко други – не видимо непријатеља у онима који изгладњују, који своде народе на сиромаштво, у онима који путем зеленаштва и експлоатације генеришу беду за већину и неограничено богатство за мало њих.  Пробудимо се. Непријатељ није ко гладује, већ ко изгладњује;  непријатељ је онај ко баца народе у очајање, а не онај ко је очајан;  непријатељ је онај ко присиљава људе да беже, а не онај што бежи;  непријатељ је онај ко изазива имиграције, а не онај ко мора да емигрира. Та представа да је непријатељ онај који је испод нас, а не онај који је изнад нас је ремек-дело лицемерја властодржаца!

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

                Превод с италијанског Драган Мраовић

 

2 коментара

 1. Najzad da i vi objavite nešto aktuelno, a i da od Fuzara čujemo nešto stvarno ali još uvek nedorečeno.
  Već dvadeset i više godina se povremeno u novinama bliskim vlasnicima sveta pojavljuje teza da je „radikalni islam“, najbolji saveznik krupnog kapitala. Ta priča je počela još od revolucije Imama Homeinija.
  Velika masa muškaraca koji moraju da rade kako im lokalni verski vođa kaže, koji žene i decu drži u kući a ne u školi, koji ne smeju da se sindikalno organizuju, koji ne priznaju moderne skupe metode lečenja, čine trošak radne minimalnim.
  Pored činjenice da ekonomske krize nisu posledica nego sredstvo za pljačku svih od strane najbogatijih. Sada imamo nepregledne kolone onih koji će izvršiti finalni pritisak na tržišta radne snage u Evropi. Krajnji cilj je vidljiv, povratak ropstva.
  Onima koji će se nasmejati, poručujem da još jedniom pročitaju svoj stari udžbenik istorije, ako su išli u školu.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Neverovatno je da ovako važna tema nije privukla više pažnje čitalaca. Možda su svesniji kupili pisano izdanje kao i ja, pa nemaju motiva za komentar. Bar se nadam

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *