Почетна / БРОЈ 383 / Има ли лекара у Хагу?

Има ли лекара у Хагу?

Смрт у затвору

Пише Филип Родић

На крају Нирнбершког процеса, суђења војном, политичком и привредном врху нацистичке Немачке, од 24 оптужена, њих 12 је осуђено на смрт и погубљено. Са друге стране, Међународни кривични суд за бившу Југославију у Хагу оптужио је 110 Срба и до сада правоснажно или неправоснажно осудио њих 63. Ниједног на смртну казну. Упркос томе, живот је до сада тамо оставило њих осам. А ова бројка би се још могла повећати, пошто некима од оптуженика и осуђеника живот још виси о концу.

Хрватска књижевница Славенка Дракулић (она је почетком деведесетих напустила своју земљу јер је била проглашена „недовољно патриотски настројеном“) у својој књизи Они не би ни мрава згазили пише како оптуженици у овом притвору „воде лагодан живот“ и описује њихове „гозбе и славља“ и наводи како једу најфинију храну, док ону из затворске мензе презиру. Према њеним речима, у Схевенингену је хашким оптуженицима доступна и библиотека са око 600 књига на српскохрватском језику, теретана, курсеви енглеског језика и сликања, у дневној соби постоје гитара и клавир, ако неко пожели да свира, доктори и психијатри су стално на услузи, а могу и да наруче масажу. Пушење је дозвољено у заједничкој соби и то им је најважнија привилегија. Ћелије у Схевенингену су „удобне и довољно велике, чисте, имају тушеве, радне столове, радио-апарате и телевизоре“. Укратко – „нека врста хотела са пет звездица међу затворима“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

3 коментара

 1. Хаг је једна организација која нас притиска и спутава деценијама, морам да се организујемо.

  Ево код нас се све чешће дешавају догажђаји,тобож пад светских берзи,пад грчке, емигранти су последњи догађај који се нама деешава, није баш наивно ни ово дизање на буну монтенегрина Вујошевића,који гле брани Ољу Бећковићку, напада режим, а било му лепо док су крцали државне новце Србије, да није добио задатак да зољира по Србији сад кад је не/време?

  Емигранти се усмеравају хирушки прецизно, погледајте на овој страни ббц-а, при дну стране) како је велика емигрантска стрелица која иде баш преко Србије?( http://www.bbc.com/news/world-europe-34034255 )

  Емигранти нису случајно изабрали стазу преко православних земаља, а ми би мало требали да будемо креативни и пошто журе у ЕУ, да им помогнемо колико можемо, па нека иду преко бушне Маџарске, Кроације,… и замолити Грке да мало преусмере реку емиграната ка Албанији,…и Македонце замолити да преусмере добрим делом реку емиграната преко Битоља ка Албанији( и према Булгарији),Црњој Гори и даље нека иду у Еуропску Кроацију, или преко Јадрана из Албаније!
  А наши нека направе такси бизнис( да не деру тај несрећни народ са ценом превоза)и да се трансферишу ка ЕУ земљама (ХР и МЏ)

  Не смемо дозволити нда нас преплаве новим проблемима, који би били можда фатални за нас.

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • И да додам,

   Србија је сиромашна земља и ми немамо довољно за сопствене избегле Србе из Хрватске, БиХ, нашег Космета, дакле, ми не бриненмо и немамо довољно средстава за домаће избегле Србе и грађане Србије(незаспосленост)

   Како ми да помогнемо другима, кад морамо прво себи помоћи!

   ЕУ земље Мађарска,Бугарска, Хрватска , Словенија имају иза себе велику институционалну подршу ЕУ, имају јаке ЕУ фондове, тамо је добар стандард, ЕУ сигурност, зато им треба помоћи да дођу тамо где је сигурно и тамп где ће их збринути, а то су земље Еу, земље НАТО-а као на рпимер Албанија и земља кандидат за НАТО Црна Гора…..они ће им помоћи како треба Евроиспки!

   А ими морамо да решавамо наше проблеме, прво. а овим несрећним емигрантима да будемо добри домаћини и од помоћи да сењ трансферишу у Еу, јер они тамо иду!

   Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Misko: Grcka je takodje zrtva! Italija i Grcka su na najvecem udaru izbeglica. Ne salju Grci Srbiji imigrante? 39.000 Sirijskih imigranata samo u zadnja dva meseca bezi od americkih bombi i ubijanja, patnje, gladi, nesrece koje je napravila U.S.Ta sotonska zemlja je napravila uzasnu nesrecu tom stradalnog narodu. Njihovi politicari kazu javno da ce rat na Bliskom Istoku trajati 20 godina, jer toliko im treba da „uniste“ ISIS, koji su oni stvorili. Kao sto znamo U.S. kreira neprijatelja, pa se onda „bore“ protiv njih. Pet godina bombarduju i ubijaju Siriju,Irak ubijaju vec treci put, Libiju su totalno unistili, razbili je na 3 dela, Jemen razbijaju, sve te drzave drobe na manje regione (kao Yugoslaviju) da budu potpuno nemocni i slabi da pruze otpor okupatoru, kolonizatoru. Narod na Bliskom Istoku je unisten,zamoren, izcrpljen, od dugog perioda destrukcije, haosa i ratnih strahota. U.S. ovim talsima izbeglica koje salje u EU hoce da unisti Evropu.Njihove saveznike!!!

   Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *