Почетна / БРОЈ 383 / Грчка на продају

Грчка на продају

Зa „Печат“ из Солуна Катарина Верикиос
После изгласавања трећег пакета кредиторске помоћи, владајућа „Сириза“ је све ближа расколу а Грчка ванредним изборима

Доскорашњи страх и трепет еврозоне, „најопаснији популиста“ Европе, премијер Грчке Алексис Ципрас више се не кити овим епитетима. Посебно то не чине средства јавног информисања у Грчкој. Овај харизматични млади човек, који је подигао Европу на ноге доласком на кормило грчког брода што је већ увелико слао СОС сигнале својим „наглувим“ европским саборцима када се Ципрас попео на њега, ставио је на прво место приоритета спас властите отаџбине.

 

РАСЦЕП „СИРИЗЕ“

Ципрасова предизборна обећања сада личе на слатке папирне куле од карата, у које је грчко бирачко тело покушало да се сакрије под ударом понента – западног ветра претњи Грекситом.

Сасвим је извесно да „Сириза“ више није јединствена левичарска странка. Свака њена струја ће са собом, у тренутку неминовног цепања, однети своја предубеђења, бес због разочарања и горки укус изгубљених идеала у року од само седам месеци. „Сириза“ се неће распасти због тога што више нема подршку народа, већ ће њено комадање бити обављено рукама сопствених посланика који су се у суштини поделили на три табора: на оне уз премијера, на узданице леве платформе Панајотиса Лафазаниса и Зои Константопулу (председница парламента) и на трећу групацију што још није у потпуности рашчистила (пред јавношћу, макар) своје ставове.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

2 коментара

 1. Siriza je ogolila svoje pravo lice! Prevara, koja će Grke koštati potpune devastacije nacije, zarad proklete vlast zapadne marionete Ciprasa, koji je prodao svoju naciju Nemačkoj i zarad karatkoročnih benefita, konačno i neopozivo uništio budućnost Grčke, kao samostalne države. Posle ovoga, Grčka je postala obična kolonija, bez ičega svoga i pod „starateljstvom“ i nikada više neće uspeti da sakupi toliki nacionalni naboj za otpor okupaciji. Grčka je gotova i kad Cipras rasproda sve što je vredno da se rasproda svojim nemačko-briselskim gazdama, pobeći će na ono prokleto ostrvo zapadno od francuske, da se skloni od ruke osvete „zahvalnog“ naroda… Rascep rascepa i sluđivanje nacije kao fol raznih struja istomišljenika, služi samo da se zaustavi sunovrat Ciprasa na ovim blef izborima, koji kao treba da potvrde njegovu mudru „državničku“, au stvari izdajničku politiku… Prosto preslikana situacija i izborna prevara sa poslednjih izbora kod nas…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Дали ћесе то десити где је рођена демократија. Незнам. Али видим
  даје Србија продата у безцење са великим дуговима. Србија се прва
  ослободила турске окупације ред је и прва дасе ослободи окупације
  НАТО-ИМПЕРИЈЕ и Грци дотле смоћи снаге за поновну слободу од
  оних који су изводили и изводе ратове по целом свету.Чекамо изборе да отерамо овог ПРЕОБРАЖЕНОГ протестанта да у Србији победи истина а не лажи,ОД ДОСА ПРЕКО ЖУТОГ КАРТЕЛА И СНСа.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *