Почетна / БРОЈ 384 / Др Слободан Комазец, професор Београдског универзитета – ВАЛУТНИ РАТ ЈЕ УВОД У РАЗОРНУ СВЕТСКУ КРИЗУ

Др Слободан Комазец, професор Београдског универзитета – ВАЛУТНИ РАТ ЈЕ УВОД У РАЗОРНУ СВЕТСКУ КРИЗУ

Разговарао Никола Мартић Фотографије МЕДИЈА ЦЕНТАР БЕОГРАД
Кинеско девалвирање јуана и одлука да се готово недељу дана не реагује на драстичан пад у берзанском пословању навели су неке аналитичаре да помисле да се ради о стратешком плану Пекинга да америчку економију, зависну од кинеског извоза, коначно баци на колена а петродолар као светску резервну валуту пошаље у историју, каже проф. др Слободан Комазец

Светска економија последњих дана показује знаке „оштрог успоравања“. Аналитичари макроекономских прилика окарактерисали су почетак ове недеље као „црни понедељак“, дан када је, по многима очекивано, глобални економски „балон“ коначно почео да показује знаке пуцања.

Све је почело у петак прошле недеље у Кини када је друга економија света забележила пад у берзанском пословању од преко 11 процената само у једном дану. Страховање од глобалног финансијског краха је расло током викенда да би у понедељак постало више него очигледно да се берзански „слободни пад“ из Азије преселио на сва већа финансијска тржишта: Европу, Велику Британију и Сједињене Америчке Државе.

Америчке највеће берзе доживеле су стрмоглави пад од преко 1000 индекс поена, што представља „највећи пад у једном дану који је икада забележен“ („Вол Стрит џорнал“). Американци кривца траже у кинеској влади која је одлучила да не интервенише, иако је било очигледно да се овај пад у глобалној трговини „финансијским производима“ не може зауставити без ургентних мера Централне банке. Кинези су, ипак, одлучили да не реагују.

Амерички председнички кандидат Доналд Трамп, човек који важи можда и за најозбиљнијег кандидата на предстојећим изборима у САД, на свом твитер каналу је написао да је „берза доживела крах зато што је Америка, у одсуству озбиљног планирања, дозволила Кини да диктира услове игре“. Кина је иначе, неколико дана пре катаклизмичне експлозије у луци Тијанђин, започела девалвирање своје валуте, што је изазвало катастрофалне последице по америчку економију, изузетно зависну од кинеског извоза, последице толико озбиљне да је тај кинески потез Трамп назвао „финансијским ратом“ против Сједињених Америчких Држава.

Ако овим глобалним (не)приликама додамо и даљи пад цена нафте на светском тржишту, што највише утиче на економију Русије (цена сирове нафте на међународном тржишту се приближава историјском минимуму) не би било претерано наслутити драматичне догађаје који ће наредних дана потресати глобалну финансијску и политичку позорницу.

О актуелним финансијским кретањима у глобалној економији и драматичним политичким консеквенцама ових кретања разговарали смо са познатим српским финансијским стручњаком, проф. др Слободаном Комазецом.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *