Почетна / БРОЈ 384 / Булеваризација оковала српски театар

Булеваризација оковала српски театар

Између две позоришне сезоне 

Пише Рашко В. Јовановић
Процес булеваризације је у београдском културном животу све присутнији: ad hoc окупљене око једног или два пројекта, те позоришне трупе постоје док се представа што су је припремили приказује. У Београду се такве представе изводе чак и на појединим професионалним позоришним сценама

Указали смо већ у „Печату“ на безидејност Београдског летњег фестивала (БЕЛЕФ) и због тога га назвали „Београдска летња празнина“ (БЕЛЕП). Репертоар, нарочито позоришни, био је изузетно сиромашан, будући да је обухватао само три представе изведене три или четири пута. Када се, 25. јула БЕЛЕФ завршио, како нам изгледа, дошло је до промене набоље. Наиме, програм означен као „БЕЛЕФ ПЛУС“, да би се донекле поправио утисак летње позоришне празнине, у ствари је било гостовање театра „Камери“ из Тел Авива са драмом „Наш разред“ Тадеуша Слободјанека, у режији Ханана Сбира. Али, једна представа, макар била и веома добра, као што је био случај са овом, не може попунити све недостатке београдског културног лета!

ЏЕПНЕ СЦЕНЕ КАО СПАС

Ако током августа ове године нема позоришних дешавања на Калемегдану, истине ради, треба рећи како ту и тамо има спорадичних представа у главном граду, и то редовно пред мањим бројем гледалаца. Ради се о извођењима у затвореним просторима, углавном у Савамали – „Миксер хаус“ и Манакова кућа, изложбени део Етнографског музеја. То су представице са два до четири или пет глумаца на импровизованим позорницама и готово без декора. Дабоме, ни гледалишта нису велика, ради се о правим џепним театрима. Љубитељи позоришта и овим могу бити само задовољни, боље ишта него ништа! Заиста, врло скромна позоришна понуда, коју Београђани и њихови гости током летњих дана не заслужују. Ако знамо да углавном сва београдска дотирана позоришта по традицији отварају своје дворане тек почетком октобра, онда ће летња празнина потрајати и у септембру, с тим што ће је театар „Славија“ донекле попунити, будући да редовно почиње сезону почетком тога месеца.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *