Почетна / БРОЈ 381 / Брисел 2 и чланство Косова у УН

Брисел 2 и чланство Косова у УН

Пише Виктор Матић
Намера Косова да постане чланица УНЕСКО и тако и над српском православном баштином заокружи своју квазидржавност могла би бити само показна вежба за наредни потез Бриселa – нови правнообавезујући споразум који чека две стране на путу ка Европској унији

Оно што се у српским медијима колоквијално назива Бриселским споразумом Београда и Приштине од 19. априла 2013. године заправо носи назив „Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа двеју страна“. Дакле, само име указује да тај документ за стратеге у Бриселу представља само први корак у решавању спора Србије и власти у Приштини који је, уз односе у Босни и Херцеговини, сигурно питање што понајвише оптерећује западне званичнике. А где је први споразум, лако може бити и другог, иако ни спровођење почетног документа, после више од две године од потписивања, ни изблиза није идеално. Наравно да највише тешкоћа има у спровођењу онога због чега је Београд и ушао у разговоре са Приштином, а то је формирање Заједнице српских општина која, пре свега, треба да обезбеди опстанак српске заједнице у Покрајини, али и масовнији повратак расељених што су се до сада вратили у занемарљивом броју.

Но, иако Брисел одбија да изврши значајнији притисак на косовске власти да се до Заједнице ипак дође, по гласинама из западних држава може се наслутити да се све озбиљније спрема и други споразум двеју страна који би могао довести Србију на нова тешка искушења. Посебно, ако у међувремену не буде формирана Заједница српских општина, и то у оном капацитету и са оним овлашћењима због којих су на разговоре пристали и косовски Срби, посебно они са севера Косова који су се у претходних 15 година опирали учешћу у косовским институцијама.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *