Почетна / БРОЈ 382 / Апатрид у сопственој кући

Апатрид у сопственој кући

Случај Оливера Ивановића

Пише Наташа Јовановић
Какву поруку задржавањем у притвору Оливера Ивановића  међународна заједница шаље Србима на Косову?

Тужилаштво још није испитало све сведоке у случају притвореног Оливера Ивановића, постоји још десетине њих који треба да буду саслушани пред судом, рекла портпаролка Еулекса Драгана Николић Соломон, пренео Танјуг.

Председница судског већа је, следи образложење, одбила захтев за укидање притвора Ивановићу, као неоснован, јер, сматра да адвокати одбране нису пружили довољно разлога да се укине та мера или замени блажом мером.

Ни све гаранције Владе Србије нису задовољиле критеријуме „доброг разлога“  за  укидање притвора човеку који се у Еулексовом притвору до овог тренутка налази дуже од 560 дана!
Она је додала да према мишљењу председнице судског већа, није дошло до значајнијих измена у околностима суђења, а постоји и бојазан да би могао да побегне, као и могућност застрашивања сведока. На чињеницу на којој инсистира одбрана да је до сада испитано 47 сведока, укључујући два заштићена, при чему није забележен нити један покушај застрашивања или ометање поступка, председница се није освртала. Ивановић, лидер Грађанске иницијативе СДП, који је словио за најлибералнијег политичара на Космету, лидера Срба који у свом програму никада није искључивао помирење и толеранцију, човека на кога се међународна заједница, што је важило као опште место међу Србима, могла ослонити – на овај антицивилизацијски и антидемократски акт одговорио је штрајком глађу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *