Почетна / БРОЈ 383 / Америчка лутања у борби против Русије

Америчка лутања у борби против Русије

Пише Зоран Милошевић
Запад се нашао у директном сукобу са политиком Владимира Путина, при чему се у борбу ушло са погрешном претпоставком да снагу режима у Кремљу чини само „инстинкт очувања власти“. Зато се сада разматра нова стратегија борбе Запада против Русије

Познати амерички часопис „Форин аферс“ почетком августа 2015. године објавио је анализу Марка Галиотија о томе да је Вашингтону (опет) потребна нова стратегија за Русију (Time for a New Strategy in Russia) јер је недавно усвојена (почетком 2014. године) претрпела неуспех. Ово је, како се види, за кратко време већ друга стратегија САД којом покушавају да матирају Федерацију, али и документ који заправо говори да Вашингтон „лута“, односно да нема адекватно решење за тзв. проблем Русије. Италијански лист „Ла стампа“ пише да је разрадом стратегије руководила Селесте Воландер, саветница председника Барака Обаме, која је иначе на челу специјалног одељења за односе са Русијом у Националном савету за безбедност САД. Нова западна стратегија треба да оствари старе циљеве а то су, према политикологу Александру Плашћинском, у чланку за белоруски портал geopolitics.by, стварање Новог светског поретка и у том оквиру потчињавање Русије. „Да би се владало светом, мора се овладати Русијом.“ А да би се ти циљеви остварили – развија се русофобија!

 

СЛАМАЊЕ РУСИЈЕ

Предлог нове стратегије показује још неколико чињеница: да се САД лагано од исламског света окрећу „сламању Русије“, да одустају од предаје (у вези са овим питањем) „палице“ Немачкој, која је стратегијом из 2014. године добила више простора на светској арени у спољној политици Запада (што је манифестовано у Украјини) „јер постоји превише заједничких економских интереса две државе да би борба била успешна“. Но, поред америчког незадовољства Немачком, ту је и велико незадовољство Европском унијом, пише портал charter97.org, што опет води умањењу поверења у Брисел.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *