Почетна / БРОЈ 376 / У ВИНУ ЈЕ – ЛЕПОТА!

У ВИНУ ЈЕ – ЛЕПОТА!

Пише Дејан Ђорић
У Тополи, поводом другог по реду Фестивала шумадијских вина, Удружење винара Шумадије организовало је једну од тренутно најбољих ликовних изложби у земљи

Већ по други пут одржава се уметничка изложба „Уметност и вино“ на фестивалу који се може убројати у веома успешне манифестације ове врсте (и на којој су гости из иностранства истицали своје утиске о евидентном великом успону српског винарства). Селектор изложбе, вајар Небојша Савовић Нес (познат, иначе, и по изради мермерне орнаментике на Цркви Светог Саве у Београду) и ове године је позвао неке од најбољих наших уметника да реагују на вечну, винску тематику.

Кажу да једна чаша вина отвара врата раја а да се после треће мења ћуд те чудесне текућине. Бела Хамваш, последњи европски мудрац, посветио му је књигу језгровитог и дубоког смисла: „Филозофија вина“. Гете је о њему говорио: „Живот је исувише кратак да бисмо пили лоше вино“. Неизмерна је одушевљеност вином у уметничком свету, без којега не би било ни утехе у боемији, нити поезије и сликарства. „Пљескајте, живите, пијте!“, каже Еразмо Ротердамски у последњој реченици „Похвале лудости“. Рабле слично узвикује: „Дај да се пије, пије, пије!“ Порука је то поштоваоцима бога Диониса, римског Бахуса. Ренесансни мислиоци и ствараоци себе су радије замишљали у Епикуровом него у Гетсиманском врту. Вино, за разлику од наркотика, подразумева добар залогај, лепо друштво и жене, јер хедонизам јача организам. Вино је конзервативно а дроге су револуционарне, оно је можда једина ствар која са протицањем времена постаје све боља. Сада се, наиме, прави више и бољих вина него у прошлости.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *