Почетна / БРОЈ 377 / „Сребренички масакр“ пуни 20 година (3. део) Геноцид кроз калкулације

„Сребренички масакр“ пуни 20 година (3. део) Геноцид кроз калкулације

Пишу Едвард Херман и Дејвид Питерсон са Сребреничком истраживачком групом (SrebrenicaResearch Group)

Како су Србија и Срби постали званични непријатељ западних  медија главног тока

Бројку од 8 000 први је званично изнео Међународни комитет Црвеног крста. До средине августа 1995, МКЦК је саопштио да је „од расељених лица у Тузли и Зеници прикупио скоро 10 000 навода о хапшењима и нестанцима“. До средине септембра, међутим, МКЦК је ревидирао своју листу несталих из безбедне зоне у Сребреници и дошао до закључка да је претходна листа имала 2 000 грешака (односно особа које су два пута наведене као нестале). Од преосталих 8 000 имена, МКЦК је процењивао да се „око 5 000 односи на особе које су побегле из енклаве пре него што је пала, док се преосталих 3 000 односи на особе које су наводно ухапсиле снаге босанских Срба“.

Необично је да је тај број од 8 000 на крају институционализован не само као приближан број мртвих босанских муслимана из Сребренице (нестали=мртви), него и као број жртава погубљења (односно убистава) а не нечега другога. Ово свакако није због тога што су при руци, или су се назирали, докази што су оправдали укупан број жртава. У ствари, прича о потрагама за масовним гробницама, ексхумацијама, истрагама, истраживањима, извештајима и суђењима Хашког трибунала, босанских муслимана и НАТО држава, показала се као дуг и углавном неуспешан напор да се потврди бројка од 8 000.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. Mislim da je svima do sada jasno da je 8000 ubijenih u Srebrenici nerealno i sracunato.da se Srbe okrivi za g e n o c i d.
    Da je bilo licnih osveta posle masakra Srba u okolnim selima to je moguce a sve drugo je delo „pasa rata’ kojih je bila puna Srebrenica kao i cela Bosna u to vreme.Borimo se da dokazemo da je to samo jedna kolosalna laz. Istina ce pobediti ukoliko nam je do toga stalo

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *