Почетна / БРОЈ 380 / Русија на капији „Евроазијског Балкана“

Русија на капији „Евроазијског Балкана“

За „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић
Вашингтон је „објавио“ Киргизији грађански рат, а Бишкек одговорио раскидањем „колонијалног споразума“ са САД, чиме излази из америчке и враћа се у руску сферу утицаја, у којој је био 150 година

Киргизија, планинска држава у централној Азији на граници између Казахстана и Кине, после 22 године коначно и у потпуности напушта америчку сферу утицаја. То је и логично, из много разлога. Пре свега географских, ако се има у виду да је ова бивша совјетска република удаљена више од 10.000 километара од америчког тла. Затим, она је чланица руских интеграцијских економских и војно-политичких пројеката, као што су Евроазијски економски савез (ЕЕС) Организација договора колективне безбедности (ОДКБ) Шангајска организација за сарадњу (ШОС) и других. Америчке војне снаге су прошле године у потпуности напустиле Киргизију, где су, у ваздухопловну базу Манас, дошле после инвазије на Авганистан 2001. године.

Међутим, киргизијске власти, које су управо после 2001. преживеле – у америчкој режији – „обојену револуцију“, па контрареволуцију, а затим још један револуционарни удар – сузама Вашингтона више не верују. Бишкек је, по жељи председника Алмазбека Атамбајева (и његовог претходника Курманбека Бакијева) најпре отказао Американцима боравак у Манасу, што је изазвало прави бес у Пентагону. Истовремено, Москви је одобрено даље коришћење аеродрома Кант, само тридесетак километара удаљеног од престонице. Сада Киргизија иде даље, потпуно потискујући Американце и широм отварајући врата руском утицају.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *