Почетна / БРОЈ 377 / Разоткривање секташке пирамиде зла

Разоткривање секташке пирамиде зла

Документарац  „Да појаснимо: сајентологија и  заточеници вере“ /ПРВИ ДЕО/

Пише Владислав Панов
Нови документарни рад најуспешнијег синеасте овог жанра, аме ричког оскаровца Алекса Гибнија, а у продукцији ХБО, који се бави Сајентолошком црквом, изазвао је најснажније реакције публике     и најбројније коментаре када је овај филмски жанр у питању, и то широм света

Ни најбоља дела скоро заборављеног, Оскаром награђеног документаристе Мајкла Мура, нити било чија друга када је реч о овом виду филмског доказивања, нису изазвала тако бројне, страствене, често полемички ратоборне, као и хвалоспевне реакције публике, струке, колега и критике као што се то последњих месеци дешава с најновијим остварењем (такође оскаровца) Алекса Гибнија, „Да појаснимо: сајентологија и затвореници вере“.

„ПРИХВАТЉИВИЈЕ“ КАО ФИКЦИЈА Овај је филм, захваљујући продукцијској и дистрибутивној подршци данас најмоћнијег телевизијско-филмског студија, ХБО, дошао до милионског аудиторијума широм планете. Заправо, то се пропињање до масовног гледалачког тела још увек одвија, укључујући и све модерне видове трагања за гледаоцима, попут свакојаких мобилних или интернет платформи. Укупно, „Да појаснимо: сајентологија и заточеници вере“ дошао је до „критичне масе“ па би ускоро могао да се сматра конкуренцијом чак и за такозване „блокбастере“ (најпопуларнија понуда холивудске комерцијале). Занимљиво је да је Гибнијев филм овако свеобухватно освојио публику темом која се мало кога од њих лично тиче. Сајентологија је узела маха иако и даље почива на тајновитости и мистерији, али ипак, на срећу, још увек није ушла у сваку кућу и дотакла по рамену сваког престрављеног уживаоца западне друштвене идиле препуне поштовања личности и њених слобода. То је пре био случај с темама неких од претходних остварења овог изузетно вредног и продуктивног док-синеасте, који је као ауторски стваралац иза камере или као продуцент био присутан у преко педесет остварења. Најпре, наравно, са Оскаром награђеним филмом „Такси до тамне стране“ где је храбро, чак лудо храбро, отворио врата истине у вези са терорисањем терориста и оних што су као такви означени од стране америчке администрације и њених агенција. Тај филм је заправо покренуо скандал око тајног затвора Гвантанамо и сличних добро скривених, потпуно нелегалних и срамно нечовечних локација за испитивање непријатеља Ујка Сема. Гибни је снимио филм и о Енрон скандалу после којега је настала највећа економска криза у Сједињеним Државама и последично, у свету. Он се пре две године посветио и феномену Викиликса, а годину пре тога педофилским скандалима у католичкој империји од Ватикана до Вашингтона. Иако су ова остварења била много ближа публици и много иритантнија, са за све што јој живот чини свакако важнијим темама, „Да појаснимо: сајентологија и заточеници вере“ ју је много више привукао, а онда и изазвао на свакојаке, бројније и страсније коментаре.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. … а зар не би требало мало истражити да ли те „најснажније индивидуе“ глобалистичког шоу-бизниса не пате од – предимензионираног ега ( сујета, славољубље, самољубље итд.)? Јер ако ову крајње опасну страст код себе и не препознају, како да схвате, – а будући тако `силни`, да заправо јесу само њени – робови ?!
    Православље, које толико `смета` разним „црквама“, још пре 16 векова је имало, на десетине познатих и изобличених – јереси, које је су биле побијане, аргументима вере ?!
    А да предимензионирани его води у – прелест, чак и јерес, одавно је познато ?
    Јеванђеље се јавно исповеда; шта то `сајентолози` – крију ?

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *