Почетна / БРОЈ 379 / Распад Блиског истока

Распад Блиског истока

Пише Зоран Милошевић
Захваљујући фундаментално важним догађајима, попут 11. септембра 2001. године (напад на Куле близнакиње у САД) напада САД и савезника на Ирак 2003. године, „Арапског пролећа“ почетком 2011. године, проглашења исламског калифата 2014. године… Блиски исток какав је досад постојао престао је да постоји

Блиски исток је, према бројним аналитичарима, најконфликтнији регион у свету, а потребно је подсетити да је, између осталих, 2011. године тадашњи руски председник Дмитриј Медведев упозорио свет да тамошњи догађаји могу довести до дезинтеграције држава и доласка на власт фанатика. Наравно, његово упозорење је мало ко чуо. И отуда је у праву редакција турског листа „Јени месај“ јер истиче да су на Блиском истоку „из боце пуштени сви геополитички џинови, који су регион претворили у кипући котао, при чему Запад и даље испод котла распирује ватру“ ‒ тиме што Исламској држави, Ал Каиди, Ал Нусра фронту и Сиријској ослободилачкој армији („испод жита“) пружа подршку, док се јавно ограђује од њихових поступака. На тај начин тамо обезбеђује дестабилизацију, односно спречава успостављање мира и стабилности.

ПРОМЕНА МАПЕ РЕГИОНА

Портал vestifinance.ru објавио је интервју са Шломом Авинеријем, бившим генералним директором Министарства иностраних послова Израела и актуелним професором политичких наука на Старојеврејском универзитету у Јерусалиму, на тему „Где ће нас одвести распад држава Блиског истока?“

Авинери мисли да ће се стабилност на Блиском истоку појавити тек после насилне религиозне и политичке борбе, која ће узроковати промене мапе региона формиране пре 100 година, после распада Османске империје. Овај систем је настао уз помоћ ондашњих европских сила, пре свега Енглеске и Француске, али сада арапске државе, наводно, више не испуњавају очекивања становника.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

2 коментара

 1. …. `одговор` је, у мање познатом `мајн-сету` утицајног дела естаблишмента САД; они САД сматрају `правим` Израелом, не у духовном, нозаветном, већ у много грубљем смислу ? Код њих је присутно `ново` посматрање пророчких, старозаветних књига, без обзира да ли су та пророчанства већ одавно – испуњена… ?!
  Православље не брани читање старозаветних књига, с тиме да упозорава на могућу прелест код њиховог тумачења, нарочито од стране сујетних и гордоумних ?!
  Масони, који се наводно заклињу над Јеванђељем св. Јована Богослова, као да не знају његову Прву саборну посланицу, у којој јасно каже, да је антихрист, свако ко пориче да је Господ Исус Христос – Син Божји ? А колико има таквих „пророка“ међу њима, тешко да и сами знају…. Жалосно…

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Глобалистички планови `инспиришу` (стара)нова империјална маштања ? Британци, који се, тобож `нећкају` и заваравају спиновима и `своје`, заправо – као и раније, имају своју `тинк-тенковску` улогу; из `хаоса` планирају `нове`, „пријатељске“ режиме и „државе“, којима ће бити – `ментори` ? За САД су предвиђени `грубљи` радови, мада и они почињу да `следе` у перфидности ? Па тако и у односу на ЕУ – `3К – пактом` ?
  Узгред, раније су најјефтинију радну снагу, из Африке силом превозили у Америку; сада их шаљу, пешке у ЕУ ? Много `хуманије` ?

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *