Почетна / БРОЈ 379 / Предложак за театар апсурда, или: има ли овоме краја?

Предложак за театар апсурда, или: има ли овоме краја?

Кaкo прeживeти бирoкрaтиjу у култури

Пише Смиљка Исаковић

Нисмо сигурни колико је систем јавних набавки поправио коруптивну ситуацију у привреди Србијe, али је сигурно да такав систем апсолутно не одговара просвети и уметности

Пре извесног времена потписник ових редова писао је о конкурсима за пројекте Министарства културе и поменуо обимну и компликовану тражену конкурсну документацију, чини се, у циљу обесхрабривања уметника да се јаве на конкурс. Требало је послати стотине страница штампаног материјала на адресу Министарства, пронаћи фирму која има буџетски рачун, а та фирма опет подноси гомиле правних аката (копију регистрације са описом делатности; уверење да је уписана у регистар надлежног органа,  оверену фотокопију извода из статута удружења са  циљевима у области културе итд).

ЗУОВ И  КОРАК ДАЉЕ Све ово је дечја игра у односу на расписани конкурс ЗУОВ-а (Завод за унапређење образовања и васпитања) за спољне сараднике, односно стручњаке који ће оцењивати нове уџбенике, нове образовне идеје и стандарде. До сада су то били професори свих профила, са научном и просветном репутацијом, који су позивани по потреби и у области уџбеника који се оцењује. Врло добро се зна колико неко од стручњака вреди, па су запослени у ЗУОВ-у имали квалитетне комисије. И све је функционисало до момента када је држава решила да стане за врат тешким проневерама државних фондова, па су у моду ушле јавне набавке. Нисмо сигурни колико је систем јавних набавки поправио коруптивну ситуацију у привреди Србије, али је сигурно да такав систем апсолутно не одговара просвети и уметности. Већ смо видели како стаје рад појединих позоришта јер су јавне набавке у виду ангажовања истакнутих солиста и првака, извршилаца у јавној набавци, потпуно паралисале нормалан рад.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *