Почетна / БРОЈ 379 / Перо у мрзитеља

Перо у мрзитеља

Поводом књиге „Бизарни свеци српске цркве“

 Пише Ранко Гојковић
Овде није реч о бизарној књизи бизарног писца. Ствар је много озбиљнија и захтева да се напади на српске светитеље сагледају у широј димензији

У децембру 2014. у Црној Гори изашла је из штампе бизарна књига бизарног аутора, која сама по себи не завређује пажњу, али у ова времена свеопштег моралног пада обавеза је да зарад великана овог народа кажемо и коју реч о моралним наказама, ако ни због чега другог онда зарад младих поколења.

Бизарни писац је Мирослав Ћосовић, а бизарна књига је ‒ „Бизарни свеци српске цркве“. Бизарна књига продаје се на киосцима и у супермаркетима у Црној Гори. Бизарни е. портал у Србији, пре свега познат по моралном смраду текстова које публикује, почео је да у фељтонским наставцима преноси делове ове књиге. Шизофрени уредник бизарног портала није могао да не богохули и не пљује по многим српским угледним личностима, па чак и по дечјој безазлености једног Патријарха Павла, па сам лично почаствован што су се и моји текстови неколико пута нашли на мети тог опскурног портала и још опскурније „личности“ главног уредника. Наравно, није ми падало на памет да реагујем на бизарности мрзитеља када је била реч о увредама упућеним мени лично, али када неко пљује по највећим синовима овог народа и најсветлијим страницама историје тог народа и државе српске, требало би због тога да реагује и држава, а не само појединци. Јер ради се о нападу на истинске стубове како цркве тако и државе српске.

Као краткa илустрацијa послужиће два цитата из књиге: 1. Стефан Немања је био класични средњовековни владар који ничим није заслужио да буде проглашен за светитеља. У његовом животу није било ничег светог. 2. Није српска црква Милутина за свеца прогласила због његових успјеха и дјела, већ зато што је као приватна црква Немањића то морала. Е новине и њихов главни уредник отишли су и корак даље, па наслови фељтона са тог портала иду од „Свети Стефан Немања геноцидни“, „Свети Краљ Милутин, педофил, свирепи отац и сладострасник“,  до „Свети Стефан Дечански (Касапин)“…

Дакле, јасно је да се ради о скаредностима које вређају верска и патриотска осећања сваког истинског Србина и да то заслужује и реакцију државе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *