Печат недеље

Меркелова у Београду

Немачка канцеларка Ангела Меркел допутовала је у среду у Београд где ју је, уз највише државне и војне почасти, дочекао премијер Александар Вучић. Меркеловој је приређен свечани дочек уз почасну гарду, црвени тепих и интонирање химни две земље. Одмах по доласку Меркелова је с Вучићем одржала састанак у четири ока, после чега су се обратили медијима. Том приликом она је рекла да Београд може да рачуна на подршку Берлина на путу ка Европској унији. „Можете рачунати на подршку из Берлина. Вашим напорима се мора одати признање, а то није било тако претходних година. Ми ћемо то уважити и позитивно оценити. Једино је питање када ће бити отворена поглавља“, рекла је Меркелова. Немачка канцеларка је навела да је српски економски програм показао позитивне резултате. Она је похвалила спремност на разговор премијера Србије и Албаније. „Нови квалитет контаката Албаније и Србије се види у посети председника влада, што није било могуће пре неколико година. То се мора наставити. Сматрам да је заиста значајно што су оба премијера успела да створе услов за размену младих, ми смо покренули ту идеју на прошлој конференцији о Западном Балкану. Постигнут је напредак и то је значајно“, истакла је Меркелова.

Ненад Поповић:СРБИЈА И РУСИЈА НЕ ТРГУЈУ ПРИЈАТЕЉСТВОМ

Стављањем вета на предлог британске резолуције у Савету безбедности УН, Русија је још једном доказала да Србија нема ближег и искренијег савезника и пријатеља од Русије. Овим историјским чином спречена је намера појединих западних земаља да читаву српску нацију означе као геноцидну, али и њихов покушај да сруше Републику Српску. Ми смо били сигурни у то да ће Русија, као и увек у нашој историји, бити уз српски народ. За све оне који су сумњали у спремност Русије да стане у заштиту Србије, поручујемо да Србија и Русија никада у прошлости нису, нити ће у будућности трговати својим пријатељством.

Путуј, капетане, и не питај за Србију

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, на путу је из Аустралије у Хрватску, којој ће бити изручен након десет година судског поступка, објавила је (непосредно пред закључење овог броја „Печата“) аустралијска влада.
Капетан Драган, оснивач и вођа јединице „Книнџе“, тренер јединице на крајишком Голубићу, оснивач Фонда „Капетан Драган“, чији је циљ био да помогне жртвама рата, постао је симбол Републике Српске Крајине, уживајући у народу углед хероја.
Сплитско тужилаштво сумњичи га да је као командант Јединице за посебне намене у саставу паравојних српских снага, односно командант Наставног центра за обуку припадника специјалних снага „Алфа“, поступао противно одредбама Женевске конвенције. Крајем 2014. године Капетан Драган је из аустралијског затвора упутио драматичан апел: „Очекујем помоћ од владе Србије и српског народа да ме не изруче Загребу.“
„Не могу да схватим да ме је Србија отписала. Убиће ме у Хрватској ако ми не помогнете“, упозорио је у разговору за „Новости“.

ВАНУ на ползу сепаратизма

После три сата расправе и 58 гласова „за“, Покрајина је, упркос чињеници да у Новом Саду постоји одељење САНУ, у уторак добила Војвођанску академију наука, уметности и културе. Гласове за ВАНУ дали су чланови владајуће коалиције ДС, ЛСВ и СВМ, с образложењем да постоји „потреба“ стварања услова за проучавање научних, уметничких и културних специфичности Војводине. Посланик СНС Владимир Галић указао је, преносе „Новости“, да је ВАНУ политички хир актуелне покрајинске власти, која се на овај начин, очигледно, припрема за изборе. Академик Василије Крестић оснивање ВАНУ назвао је политичком ујдурмом, сецесионизмом и сепаратизмом.

Израелци траже руско држављанство

Уз захтев за добијање руског држављанства, повратак на Крим, после 20 година, од руског председника Владимира Путина затражило је 40 000 Израелаца. Захтев је упутио лидер Прогресивне либерално-демократске странке Израела Александар Ретко.
„Суочени смо са бирократијом током процедуре. Хиљаде људи сваког дана упорно одлазе у амбасаду Русије у Израелу и покушавају да одбране право да носе звање поносног грађанина Русије, као и да живе и раде за напредак отаџбине“, преносе медији наводе грађана који траже држављанство.
Како пишу кримски медији, током протеклих 20 година ови људи, којима је руски матерњи језик, сачували су љубав према Русији и са одушевљењем дочекали повратак Крима у њене границе.

Тачијево упозорење

У интервјуу за немачки „Шпигл“, коментаришући формирање Специјалног суда за злочине које је починила ОВК, Хашим Тачи је рекао да он нема чега да се плаши јер је то са трговином органима чиста фантазија.
„Производ пропаганде наших непријатеља који се баве клеветама откад су изгубили рат“, рекао је Тачи.
Косово ће, како верује, за пет година моћи да буде у НАТО, а за десет у Европској унији.
На опаску новинара да Косово „важи за корумпирану мафијашку државу и да не делује спремно за кандидатуру за чланство у ЕУ“, Тачи је одговорио да је Косово изван Европе за ЕУ много опасније од Косова као чланице. Ово упозорење има и своје утемељење у богатом досијеу заменика премијера тзв. Републике Косово, где поред логора у селу Клечка, општина Липљан, који је био под његовом и контролом Фатмира Љимаја, стоје и имена две хиљаде несталих Срба чија тела су разасута од уласка у рудник Дева, Лапушника, Качикола, логора који је водио Фадиљ Суљевић, до области Дренице и Радоњићког језера, Крпимеља и Шајковца.

Геј парада може само на дан падобранаца

Градоначелник руског града Архангелска Виктор Павленко рекао је да би дозволио одржавање геј параде у свом граду, али само под условом да се одржи 2. августа, када је Дан руских падобранаца који су чувени по томе што свој празник прослављају на улицама. „ЛГБТ заједница ми иде на живце. Траже нам већ годинама да одрже геј параду“, рекао је Павленко а пренео је Московски комсомолец. „Ове године наше десантне јединице славе своју 85. годишњицу, тако да ћемо им (ЛГБТ заједници) 2. августа свакако дозволити (геј параду). Гарантујем то. Да смањимо притисак“, додао је он. На Дан падобранаца 2013. један ЛГБТ активиста је нападнут у Санкт Петербургу док је покушавао да привуче пажњу својим прогеј паролама.

Сенатори против страних организација у Русији

Савет Федерације усвојио је текст писма Генералном тужилаштву, Министарству иностраних послова и Министарству правде, у којем тражи да се размотри патриотска „стоп-листа“ страних и међународних невладиних организација ради њиховог евентуалног стављања на списак непожељних организација. Текст писма су руски сенатори прихватили једногласно – подржало га је свих 156 присутних парламентараца. Сенатори истичу да се Русија тренутно „суочава са најјачим нападом на своје националне интересе, вредности и институције у последњих 25 година“, чији је главни циљ утицање на унутрашњу политичку ситуацију у Русији, „подривање патриотског јединства“ народа, као и прекид интеграционих процеса на простору Заједнице независних држава у којима учествује Русија. Затражено је да се непожељним организацијама прогласе, између осталих, Фонд за отворено друштво Џорџа Сороша, Национални фонд за демократију, Међународни републикански институт, Национални демократски институт за међународне послове и Фридом хаус.

Разоткривање мита о геноциду

У организацији Фонда стратешке културе из Москве и Музеја жртава геноцида из Београда, у суботу је одржана конференција „Сребреница 1995-2015: чињенице, недоумице, пропаганда“. Скупу су се, поред осталих, обратили мр Ања Филимонова из Института за славистику Руске академије наука („Злочини Насера Орића и прећутана Сребреница“) в.д. директора Музеја жртава геноцида проф. др Вељко Ђурић („Обавештајне игре око Сребренице“) Стефан Каргановић, председник НВО Историјски пројекат Сребреница („Да ли постоје докази геноцидне намере у Сребреници?“) пуковник у пензији Ратко Шкрбић („Анализа губитака муслиманске стране у и око Сребренице у јулу 1995.“) Џевад Галијашевић, стручњак за тероризам и безбедност („Сребреница као средство радикализације исламистичког фактора“) Џонатан Рупер, бивши новинар Би-Би-Сија („Контроверзе ДНК анализе која се користи у идентификацији потенцијалних жртава“)…
На скупу је изведен закључак да службени сребренички наратив промовишу и покушавају да наметну геополитички интереси којима такав наратив одговара, оспорени су правна квалификација догађаја као „геноцида“ и број наводних жртава, истражено је политичко коришћење „Сребренице“ као плашта за систематско кршење међународног права и нападе на суверене државе под изговором „спречавања геноцида“, размотрена је до сада потискивана обавештајна позадина исконструисаног сребреничког наратива и презентовани докази о злочинима против српског становништва сребреничког подручја, почињени од стране локалног команданта АРБиХ Насера Орића и његових никад разоружаних снага, које су свирепо деловале против цивилног становништва све време ратног сукоба, и пре и после успостављања заштићене зоне.
Учесници научног скупа изразили су и осуду тенденциозне резолуције о Сребреници коју је Савету безбедности УН предложила Велика Британија, у којој се под кринком „помирења“ инсистира на неприхватљивом кривотворењу стварних догађаја на које се резолуција односи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *