Печат недеље

Насилна промена верског идентитета народа Украјине

„Свештенство и верници Украјинске православне цркве Московске патријаршије данас су изложени бруталној тортури, физичком прогону, политичким притисцима и јавном жигосању од стране нелегално изабраних профашистичких власти у Украјини. Овај покушај ‚прекрштавања‘ и насилне промене верског идентитета руског и братског украјинског народа у Украјини морају да буду осуђени и заустављени“, истакао је Ненад Поповић, председник Српске народне партије и Фондације „Свети Александар Невски“ из Београда.
Поповић је, на Међународној научној конференцији „Духовне везе словенског света“, коју заједнички организују Фондација „Свети Александар Невски“ и Нижгородски државни универзитет, истакао да се „прогон свештенства и верника Украјинске православне цркве може поредити са свим оним недаћама кроз које је пролазила Српска православна црква током Другог светског рата, па и после, за време комунизма“.
„Усташка власт у НДХ имала је стратешко ‚решење‘ за српски живаљ: трећину побити, трећину протерати, трећину покатоличити. У сврху насилне промене верског идентитета, осим простог прекрштавања православаца у католике, Павелић је био чак основао и ‚Хрватску православну цркву‘“, подсетио је Поповић.
Он је навео да је последњи такав случај „разбаштињења СПЦ и дехегемонизације српског народа великодржавни пројекат црногорског режима – покушај оснивања Црногорске православне цркве“.
„Хришћанство, православље и духовне вредности на којима почива читав словенски народ данас се налазе пред бројним изазовима и искушењима које са собом доноси савремено доба“, истакао је Поповић и поручио да нам никада није било потребније јединство, јачање духовних веза братских православних народа, развој њихове културне, друштвене и економске сарадње.
На Конференцији „Духовне везе словенског света“, поред Поповића, учествовали су др Љубодраг Димић, академик, мр Драгомир Анђелковић, члан Почасног савета Фондације „Свети Александар Невски“, др Мира Радојевић, професор Филозофског факултета у Београду, др Владислав Пузовић, професор Православно-богословског факултета у Београду, Александар Ушаков, заменик директора Нижгoрoдског научно-информативног центра, др Александар Животић, професор Филозофског факултета у Београду, др Андреј Дахин, шеф Филозофске катедре Нижгoрoдске филијале Руске академије народне привреде и јавне управе, представници руске амбасаде у Београду и други.

Засад без договора

Преговори Београда и Приштине у Бриселу – о формирању Заједнице српских општина, међународном позивном броју за Косово, енергетици и уклањању Парка мира са главног Моста преко Ибра у Косовској Митровици – и овог понедељка су, као и претходног уторка, упркос најавама бриселских и проевропских оптимиста завршени без коначног договора премијера Србије Александра Вучића и његовог колеге из Приштине Исе Мустафе.
Наставак њихових разговора још није заказан, а спекулише се да би могао да уследи после посете немачке канцеларке Ангеле Меркел Београду, најављене за 8. и 9. јул. У овом тренутку, према већ устаљеном обичају, обе стране тврде да досадашњи ток преговора иде у њихову корист, а како се тренутно чини, најближи постизању јесте договор о телекомуникацијама, с тим што изгледа да је план овог дела крајње транспарентних преговора да сви договори буду постигнути одједном, што би њихово потписивање могло и да одложи упркос претњи канцеларке Меркел да ће због евентуалног одлагања бити заустављене и српске и косовске ЕУ интеграције.

Кина ратификовала оснивање БРИКС банке

Кинески парламент ратификовао је оснивање Развојне банке БРИКС-а замишљене као алтернатива западним финансијским институцијама као што су Светска банка или Међународни монетарни фонд. Нова банка обезбедиће новац за инфраструктурне и развојне пројекте у земљама БРИКСА, односно Бразилу, Русији, Индији, Кини и Јужној Африци. Свака држава ће имати једнако право гласа у управљању банком, без обзира на величину бруто домаћег производа. Очекује се и да ће свака држава допринети истим уделом у стварању почетног капитала од 50 милијарди долара, са циљем да се достигне сума од стотину милијарди долара. Седиште банке биће у Шангају, а овај споразум до сада су ратификовале и Индија и Русија.

Научни скуп о Сребреници у Београду

У Београду се у суботу 4. јула одржава научни скуп о Сребреници под називом „Сребреница 1995–2015: Чињенице, пропаганда, недоумице“, уз учешће угледних излагача:
Мр Ана Филимонова, Центар за проучавање савремене балканске кризе Института за словенске студије Руске академије наука;
Проф. др Вељко Ђурић, в.д. директора Музеја жртава геноцида у Београду;
Стефан Каргановић, председник НВО „Историјски пројекат Сребреница“;
Александар Павић, политиколог, аутор књиге „Забрањена истина о Сребреници“;
Пуковник у пензији Ратко Шкрбић;
Генерал у пензији Радован Радиновић;
Радомир Павловић, бивши председник Општине Сребреница;
Џевад Галијашевић, стручњак за антитероризам;
Џонатан Рупер, бивши новинар Би-Би-Сија (видео презентација);
Мехмедалија Нухић;
Милош Марковић, новинар Радио-Београда током рата у БиХ;
Милош Милојевић, Српски културни клуб;
Радован Пилиповић, Архив Патријаршије СПЦ;
Представник 400 студената који су упутили писмо Вучићу и Николићу – позадина студентског писма државном врху Србије;
Према најављеном програму, на скупу ће бити свестрано испитани догађаји у Сребреници и око ње средином јула 1995. у њиховом историјском контексту.

Мугабе запросио Обаму

Председник Зимбабвеа Роберт Мугабе затражио је руку свог америчког колеге Барака Обаме пошто је Врховни суд САД донео одлуку о легализацији истополних бракова у Америци. „Дошао сам до закључка да би, пошто председник Обама подржава истополне бракове, залаже се за хомосексуалце и ужива у атрактивном изгледу, ако затреба отпутовао у Вашингтон, клекнуо и затражио Обамину руку“, рекао је Мугабе у недељном обраћању преко државног радија. „Не могу да схватим како се ти људи усуђују да пркосе експлицитном наређењу нашег Господа Христа који је човечанству забранио содомију“, додао је Мугабе.

Споменик Принципу

Председници Србије и Републике Српске Томислав Николић и Милорад Додик, на Видовдан, и 101. годишњицу атентата на Франца Фердинанда, присуствовали су откривању споменика Гаврилу Принципу у Финансијском парку.
Председник Николић је истакао да су судовe и оцене о Принципу и његовом споменику одређивали историјски вртлози и дневне потребе.
„Све што се у протеклих сто година градило и разграђивало, зидало и рушило, свака промена у држави и друштву, од Југославије до Федерације БиХ, политичка превирања, међунационални односи, преламали су се кроз однос према споменику Принципу у Сарајеву“, навео је Николић, уз напомену да Принцип у Србији до сада није имао споменик јер се „чекало да о томе одлучују људи који живе по Принциповим принципима слободе, независности и заједништва“.

У Норвешкој одржан дечји геј фестивал

На фестивалу у норвешком граду Берген, за који организатори тврде да ће положити темеље за „безбедност, толеранцију и поштовање између деце и одраслих“, малишани певали песме о томе како изгледа живети са „два оца“.

Симфонијски оркестар у порти Грачанице

Овогодишњи Видовдан на Косову и Метохији обележио је наступ Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије у порти манастира Грачаница. Готово комплетан оркестар РТС-а под управом Бојана Суђића, бар за то вече претворио је Грачаницу у светску метрополу. Док је присутна публика прекидала концерт аплаузом, поједини чланови оркестра су преплакали пола концерта описујући касније ово вече као чаробно.
„Драго ми је да је та емоција заједничка била, да се осетило јединство оркестра и публике и да је то толико драгоцено за све који су били синоћ на концерту“, рекао је Бојан Суђић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *