Почетна / БРОЈ 376 / Партенон ни на небу ни на земљи

Партенон ни на небу ни на земљи

За „Печат“ из Солуна Катарина Верикиос
Грчки народ цепа се на два табора – проевропски убеђен у снагу евра, и на такозвану леву платформу коју чине људи уверени да Грчка може и сама да подигне главу далеко од европских уцена

Небројена заседања Еврогрупе и самити шефова држава земаља чланица еврозоне, који су за главну тему имали економско стање и спас поклекле Грчке, на крају су се завршили веома неславно. Још једанпут се показало да нада и нове идеје које би водиле ка супротстављању устаљених траса суочавања са дужничким проблемима држава чланица еврозоне нису за аудиторијум имале људе, то јест политичаре истанчаног слуха. Спасавање новим, напреднијим, хуманијим и савременијим политичким ставовима микрокосмоса Хеладе показало се узалудно.

Залуд је харизматични премијер Грчке Алексис Ципрас наглашавао да Европа треба да се врати својим принципима: солидарности, демократији и социјалној правди. По свему  судећи, Стари континент игра неку нову игру, где не узима у обзир колико ће својих становника довести до ивице основних егзистенцијалних могућности, те жртве броји само у милијардама евра које „неко“ дугује, или у лешевима непожељних миграната који пливају по Медитерану.

Решавање грчке дужничке кризе претворило се у нискобуџетни серијал са главним актерима у виду технократа бескрајне бирократске машинерије европског гиганта глинених ногу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. Odlično argumentovan tekst. Realan i inforamtivan pristup. Potrebno je više tekstova o stanju na terenu kao sto je ovaj.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *