Почетна / БРОЈ 376 / Отац руске либералне врхушке?

Отац руске либералне врхушке?

Ко је био Јуриј Андропов

Пише Зоран Милошевић
Јуриј Андропов био је, несумњиво, једна од најважнијих личности совјетске историје. Човек који је утицао не само на многа збивања за свог радног века него и после смрти. Поставио је темеље перестројке, распада СССР, стварао кадрове који ће наследити Горбачова и оличавати либералну елиту постсовјетске Русије

Међу личностима које су оставиле приметан траг у новијој историји Русије налази се и Јуриј В. Андропов (1914‒1984). Интересантно је да о овом човеку има више питања него одговора.

Према званичној биографији, рођен је у породици типичној за време Совјетског Савеза. Отац је радио на железници, а мајка је била учитељица музичког. Андропов је почео да ради са 16 година као телеграфиста, био је ученик и помоћник кино-оператера, а затим je студираo технику у речном транспорту, коју завршава 1936. године. Исте године је изабран за секретара „Комсомола“ Друштва техничара, а потом и за партијску организацију која је настала у речном бродоградилишту, јер је већ показао да има лидерске способности.

Године 1940. почиње тзв. карелијански период живота Јурија В. Андропова. Тада се формирала Карело-Финска Совјетска Социјалистичка Република, а почео је и Други светски рат и нова етапа обнове економије државе, па и његов политички успон. Аутор књиге о Андропову, Јуриј Шлејкин, истиче да је већ 1941. године са његовим доласком на чело омладинске комунистичке организације – „Комсомола“, Републике Карелије, започео свеколики препород, тако што је цео народ поставио на скије. Увео је скијашке манифестације и празнике, а омладинска скијaшка такмичења постала су позната у целом Совјетском Савезу. Школа скијања Карело-Финске Републике заузела је прво место у Совјетском Савезу.

Андропов је организовао покровитељство (помоћ) Северној флоти, а сам због болести није учествовао у рату. Међутим, истакао се у организацији Покрета отпора у  Карело-Финској Совјетској Социјалистичкој Републици. Током рата водила су га само три човека: сам први секретар Партије, Купријанов, члан Централног комитета Иван Власов и Јуриј Андропов. Године 1951. он прелази на рад у администрацију Централног комитета ВКП(б) где је радио као инспектор ЦК, надгледајући рад партијских организација прибалтичких совјетских република, иначе региона са сложеном унутарполитичком ситуацијом.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. ANDROPOV nije uopste bio Rus,a autor teksta bi trebalo da je malo bolje informisan.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *