Почетна / БРОЈ 379 / Омча за Порошенка

Омча за Порошенка

За „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић
Радикални „Десни сектор“ на челу са Дмитријем Јарошем жели да преузме украјинску државу и не треба да зачуди ако председник Петар Порошенко буде смењен, односно свргнут и ликвидиран

Догађаји у Украјини од суботе, 11. јула, за многе су представљали изненађење. Наоружана група радикала из „Десног сектора“ Дмитрија Јароша – наизглед изненада – напала је локалну полицију у западноукрајинском граду Мукачеву, пре тога извршивши оружани упад на имање народног посланика Михаила Лањоа. Том приликом три човека су погинула, међу њима и чувар на имању, а једанаесторо је рањено, укључујући и шест полицајаца. Уништени су бензинска станица и полицијски пункт, као и два полицијска аутомобила. Нападачи су ватру отварали не само из ручног аутоматског оружја већ и из ракетних бацача и тешког митраљеза монтираног у куполу џипа. Пробијајући се уз ватру из Мукачева, јарошевци су умакли у шуму, где се и сада скривају.

ПОЧЕО ЈЕ ОБРАЧУН

Не пуца се више само по Донбасу надомак Русије већ и у Мукачеву, које се налази на само стотинак километара од чак четири државе чланице ЕУ: Пољске, Словачке, Мађарске и Румуније. Зачудо, Европљани не дочекују ове „Европејце“ хлебом и сољу, већ готово паничним ојачавањем пограничних патрола и подизањем борбене готовости својих јединица уз читаву линију додира са Украјином. Али, шта се заиста догађа у Украјини? Ово питање требало би разматрати у најмање две равни – украјинској и међународној, а пре свега америчкој.

Пре само месец дана (бр. 376) „Печат“ је писао о Украјини као држави пред банкротом и у агонији, од које су сви дигли руке. „Актуелни украјински министри доведени су са коца и конопца, из Литваније, Естоније, Грузије. Губернатор Одесе је бивши грузијски председник Михаил Сакашвили, за којим је у његовој земљи расписана потерница. Финансије и Централну банку воде грађани САД, а у украјинској влади већ планирају да целу царинску службу предају на управљање иностраној компанији! То је најсигурнији знак да Украјина као суверена држава више не постоји. За украјинске властодршце постоји само рат, који ће сагорети све до темеља, укључујући и њих саме“, записали смо тада.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *