Почетна / БРОЈ 380 / Мир, мир, мир, нико није крив

Мир, мир, мир, нико није крив

Пише Филип Родић
После напетости које су у последње време изазвали потези Лондона, премијер Дејвид Камерон Александру Вучићу шаље писмо – хвалоспев. Овај потез мора подстаћи размишљање о мотиву оваквог геста

Британски премијер Дејвид Камерон упутио је писмо председнику владе Србије Александру Вучићу у којем хвали Вучићево лидерство, истиче уверење да ће српске реформе дати резултате и поздравља напоре српског премијера да унапреди односе на Западном Балкану, гласио је лид вести државне агенције поводом састанка премијера Србије са амбасадором Велике Британије Денисом Кифом током којег му је дипломата уручио допис из Даунинг стрита 10. У нормалним околностима, овакво писмо похвале не би било чудно и спадало би у домен дипломатског протокола и куртоазије. Управо у овај домен спада, примера ради, писмо које је председник Србије Томислав Николић, баш негде у исто време када и премијер, добио од свог кинеског колеге Си Ђинпинга. И у овом писму се наглашава позитивна улога примаоца. У чему је онда разлика? Шта је то што Камероново писмо толико разликује од осталих сличних преписки?

Прво, разлика је у томе што су односи Београда и Пекинга одлични. Не постоје никаква отворена питања, никакви притисци, условљавања. Напротив, постоји велика помоћ. Пре свега на међународној сцени. Иако је, на пример, руски вето на британску резолуцију о Сребреници у Савету безбедности УН засенио дипломатско деловање Кине, потези које је Пекинг том приликом повукао не само да су додатно оснажили руски вето него су га по важности можда и превазишли Кинеско поигравање с резолуцијом под плаштом „труда на усаглашавању текста“ обесмислио је ову резолуцију и пре него што је стављена на гласање, јер је приморало Лондон да је мења макар три пута (резолуција је имала најмање седам верзија пре него што је изнета пред највише светско тело). Овим је Пекинг показао да британска резолуција нема везе са истином, јер се истина не може мењати и око истине не може бити компромиса. Компромис се може постићи само око политичких декларација, што није, барем не јавно, била намера Лондона.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *