Почетна / БРОЈ 378 / Мелтинг пот за корпоративну ‘асну

Мелтинг пот за корпоративну ‘асну

САД: ВЕРСКИ И РАСНИ РАТ

Пише Слободан Јанковић
Паралелно са ратом против Истока, и сређивањем позадине фронта (довођење у ред Срба, Грка и осталих који се буне) Запад се све више обрачунава са сваким, макар и потенцијалним видом отпора у својим друштвима. Нападају се остаци хришћанских норми и локалних традиција

У позадини сукоба Истока и Запада, у којем су отворени фронтови унутар свих држава и друштава, бесни верски рат против хришћанства а одскора су појачани и расни сукоби у Америци.

Међу наjновијим манифестациjама верског рата против хришћанства јесте одлука Бироа за рад и привреду америчке државе Орегон, од 2. јула ове године, да локална пекара у власништву младог брачног пара побожних протестаната мора да плати 135 хиљада долара казне због дискриминације јер су љубазно саопштили двема лезбијкама да не могу да спреме торту за њихово венчање.

Последњи инциденти који носе предзнаке расног сукоба јесу трагична епизода у којој је млади белац убио деветоро црнаца у цркви или мистериозно убиство једне белкиње на Сансет булевару у Лос Анђелесу којој је један црнац пришао с леђа и из сачмаре јој пуцао у главу. Овоме су претходили велики немири црног становништва у Балтимору и раније у Фергусону (Сент Луис) због контроверзи око убистава црних младића током полицијских интервенција.

За распиривање сукоба заинтересовани су поједини финансијски мешетари које представља нама познато лице – Џорџ Сорош. Зашто хаос на улицама од Њујорка до Лос Анђелеса одговара делу корпократије?

Јасно је да већ дуго на Западу сазрева нова идеологија поникла још у Француској револуцији, која последњих деценија све отвореније поприма антихришћанске обрисе. Прекрајање друштава у постхришћанској и антихришћанској матрици на глобалном Западу се убрзава. То се чини преко темељне измене закона заснованих на ранијем моралу који још увек деле значајне групе становништва. Промене се врше под изговором фамозне дискриминације али и, наводно, ради интеграције и једнаких права све сложенијег састава становништва на Западу, које се у културном и етничком погледу изразито мења услед појачане миграције и опадања наталитета домаћег становништва. Често нико од мањинских верских и етничких група не тражи, на пример, забрану обележавања Божића и других хришћанских празника и симбола, али то траже тзв. забринути грађани, односно експоненти милијардера душебрижника, америчких, британских и других служби, министарстава спољних послова…

Међутим, елите које доминирају у САД губе примат над светским финансијама због јаке Кине, ипак суверене Русије и стварања конкурентског финансијског устројства (Азијска банка за инвестиције у инфраструктури са седиштем у Пекингу).

Рађање идеолошке (Русија и традиционалне вредности) и економске алтернативе (превасходно Кина, али уопштено и различите мултилатералне организације, БРИКС, Евроазијска економска унија…) не оставља много времена доносиоцима одлука у Лондону и Вашингтону. Да би се ефикасно водио глобални рат (економски, културни, технолошки, а посебно и војни) потребна је хомогенизација позадине.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *