Почетна / БРОЈ 377 / Ко се боји Grexit-а још?

Ко се боји Grexit-а још?

ГРЧКИ РЕФЕРЕНДУМ И ПОСЛЕДИЦЕ

 За „Печат“ из Солуна Катарина Верикиос
Грчком народу више није страна помисао о враћању на драхму и кризи која би се могла произвести изласком земље из еврозоне

Грчки народ је поносно својим „ОХИ“, „не“ на Референдуму 5. јула послао поруку Институцијама (Европској комисији, Европској централној банци и ММФ-у) да ни по коју цену не пристаје на уцењивачке мере штедње и сврставање своје земље у „проблематичне и сиромашне европске рођаке jуга“. Харизматични премијер Алексис Ципрас је још једном, у мање од шест месеци, показао да је грчки народ уз њега и да му поклања све своје поверење у највећој могућој мери, те да му препушта кормило своје политичке, геополитичке и економске судбине.

Европа није баук за Грке. Као што и сам премијер Ципрас каже, „највећи страх је страх“, а страх је, као што се да видети из резултата демократског референдума, непозната реч за Грке којима је доста понижавања и израбљивања од стране „јачих“ из еврозоне. Понизност и покорност никада нису били заступљени у Грчкој, па нису ни у 21. веку ове наше намучене ере.

 

МЛАДОСТ УЗ ЦИПРАСА Интересантан је податак да су за политичку и економску оријентацију Алексиса Ципраса гласали већином гласачи старости до 45 година. Овај податак показује да Левица, на један нови, савременији начин, доживљава своју ренесансу на тлу Грчке и, ако се може рећи а да не звучи сувише иронично, на тлу Европе. Сто двадесет хиљада гласача, који су због пунолетства имали али нису добили право гласа (по одлуци бивше владе Антониса Самараса) на ванредним изборима у Грчкој 25. јануара 2015. сада је гласало. По проценама кућа за истраживање јавног мњења нова, најмлађа популација бирачког тела свој глас поверења и своју будућност дала је у руке четрдесетогодишњем Ципрасу. Такође, за „не“ је већином гласала и популација до 45 година старости, док су се гласачи изнад ове старосне границе определили за конзервативније „да“ које не би донело много промена нити би усталасало дужничку жабокречину. На крају, укупно, за „не“ је гласало преко 61 одсто Грка, насупрот нешто преко 38 за „да“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

2 коментара

  1. Vrlo informativan teskt. Hvala Katarini sto nas izveštava sa lica mesta.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Odlično napisan tekst. Svaka čast autorki. Očekujem i dalje detaljne informacije vezane za posledice referenduma koje tek slede.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *