Почетна / БРОЈ 380 / Како је Пирангејт посвађао Љубљану и Загреб

Како је Пирангејт посвађао Љубљану и Загреб

Хрватска саботажа арбитраже или…

За „Печат“ из Љубљане Светлана Васовић -Мекина
Када су у загребачком „Вечерњем листу“ 22. јула објављени тајно снимљени разговори службенице словеначког Министарства спољних послова Симоне Дреник са судијом Арбитражног суда у Хагу Јернејем Секолецом, било је јасно да је посреди добро припремљена медијска бомба која ће имати велики утицај и на компликоване односе у региону. Улози су велики, а свака од две стране у спору оптужује владу суседне земље за кршење споразума о арбитражи

Хрватска политика (и позиција и опозиција) као и медији, тврде да је домунђавање арбитражног судије Јернеја Секолеца (један од пет судија, делегиран из Словеније да разреши Гордијев чвор словеначко-хрватске границе на копну и мору) са службеницом словеначког МИП-а компромитовало Суд у Хагу па је стога и сам арбитражни поступак контаминиран. Хрватски политички врх је чак потпуно пресекао комуникацију са званичном Љубљаном, па су словеначки медији 27. јула невољно јавили да је премијер Миро Церар био принуђен да пише хрватском колеги, јер му се Зоран Милановић не јавља на телефон. Али је зато путем медија Милановић као из топа негирао Церарове речи да Загреб не може једнострано да откаже међународни уговор и одустане од арбитраже, речима да Хрватска то „може и хоће!“ После састанка премијера Милановића са представницима парламентарних странака у понедељак, најављено је да ће Хрватска изаћи из поступка арбитраже. Словенија, међутим, сматра да то није могуће и да ће закључци Арбитражног суда (за које је процурило да су наклоњени словеначким захтевима, тачније да Хрватска губи Пирански залив који је једнострано већ прекрстила у Савудријску валу) свакако обавезивати и званични Загреб.

ФАНТАСТИЧНО МИНИРАЊЕ

Словеначка политика сматра да ни правила арбитражног споразума нити иједан други међународни акт (укључујући Бечке конвенције) не допушта Хрватској да изађе из арбитраже и то у тренутку када је процес при крају (пресуда је најављена за децембар ове године). Афера прислушкивања „Пирангејт“ успела је да уједини не само у Хрватској него и у Словенији вазда посвађану десницу и левицу, нарочито откако је Јадранка Косор, хрватска премијерка која је са тадашњим словеначким председником владе Борутом Пахором утаначила и потписала арбитражни споразум – изјавила да је арбитража „мртва“. Словеначка јавност је, једнако као и политичари, огорчена јер је скандал експлодирао захваљујући „бескрупулозном шпијунирању“ (остало је нејасно јесу ли хрватски обавештајци имали помагаче из редова великих сила) при чему су сви јединствени у мњењу да Хрватска плански минира рад Арбитражног суда, и све то пошто је Љубљана пре шест година, баш захваљујући договору о арбитражном решавању граничног спора – скинула блокаду са хрватских приступних преговора и омогућила Хрватској да 2013. постане члан ЕУ.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

2 коментара

 1. Питам се, ко је сада крив словеначким и хрватским политичким патуљцима и пајацима? Да нису и овога пута Срби нешто забрљали , па овим „мирољубивим и питомим“ народима отимају право на миран суживот? Велика Србија можда, или нешто друго из истог арсенала оптужби?
  Господо, зашто мирно и цивилизовано не наставите дијалог? Па сада нема Срба-барбара, хегемона, као пре двадесет и пет година када сте због њихове „доминације“ морали заједнички да бежите из СФРЈ.Сада сте под скутима културне Европе!
  Сад видите Словенци, како је то, када се једно незрело и хистерично дерле, са „својим“ крпицама, повлачи из даљне игре и само нешто гунђа и дури се.Притом је, пре тога, нешто ваше, већ спаковало у џеп.
  Нама у Србији, остали су срећом за наук и дуго сећање, трагови тих ваших „играња“, из заједничког нам детињства.
  Не поновило се, будућим генерацијама.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. znate sta me cudi, italijani. pa to je italijanska zemlja. nema vise srpskih komunista da vicu i demonstriraju u beogradu trst je nas, zivot damo, trst ne damo. ej italijani uzmite tim psima hrvatskim i slovenackim svoju zemlju koja je oduvek bila vasa. proterajte pse do zagreba iljublane. ej italijani osvestite se, zaro, fjumicino, pa to su vasi gradovi,vratite ih kuci zainat srpskim komunistima druze tito nije istina da sam ovo vec rekao, ja ovo govorim na ovom mestu prviput druze tito.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *