Почетна / БРОЈ 378 / Како је један Мома добио улицу у Београду

Како је један Мома добио улицу у Београду

КАПОР ЗА ПОЧЕТНИКЕ И НАПРЕДНИЈЕ

Пише Владимир Димитријевић
Једном и заувек, Момо Капор је постао српски Чехов, а много је разлога за уверење да би свака велика култура желела да има таквог писца

Ко би рекао да ће споменицу, и то академијску, једног дана добити Момо Капор, разбарушени дечак српске књижевности, преодевен у „лаког писца“ само да би лакше устрелио чудовиште бесмисла у нашој епохи? Али, ето, десило се (и то пошто је Капор, како рече Ного, „у рату схватио да је његов живот, за који је ташто веровао да је најважнији на свету, постао скоро безначајан пред великом античком трагедијом народа“): године 2013, у издању Академије наука и умјетности Републике Српске, изашла је Споменица академику Моми.

После предговора Р. П. Нога, „Од чега се праве романи“, следи низ поузданих читања Капоровог дела: Светозар Кољевић пише о његовим кратким причама, Милош Ковачевић се бави алузивно-анегдотском доминантом приче „Драги наши“, Радован Вучковић рони у романе, Јован Делић се, између осталог, бави ауторством кад је у питању „Зелена чоја Монтенегра“, Ранко Поповић указује на „Хронику изгубљеног града“, Марко Недић на роман „Конте“, Бранко Стојановић – онај што га је затекао као писца у маскирној униформи ‒ иде ка хумору и сатири „Елдорада“, Бранко Летић се позабавио Капоровом „женом које нема“, измаштаном Леном из „Исповести“, Иво Тартаља чита роман – упутство „Како постати писац“, Бранко Брђанин се посвећује Капоровом драмском стваралаштву, Драган Хамовић открива пишчеву Херцеговину. У другом делу је текст Николе Кусовца о Капору сликару, Д. Ј. Данилова о Капору путописцу, а ту су и опроштајне речи Добрице Ћосића, Милоша Шобајића и Матије Бећковића.

Тако је, једном и заувек (а овај зборник то доказује) Капор постао српски Чехов, при чему би свака велика култура желела да има таквог писца (то рече Ного, а читаоци, већ одавно, потврђују). Зборник је, са свом скрупулозношћу, приредио Драган Хамовић.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *