Почетна / БРОЈ 376 / Исламски ратници поново надомак Беча

Исламски ратници поново надомак Беча

Због чега ИСИС неодољиво подсећа на „независно Косово“

Пише Никола Мартић
ИСИС и Косово су производ исте методологије а Блиски исток и Балкан су данас јединствен геостратешки простор. Симулиране „државе“ настају терором и оружјем из хаоса контролисаног и усмераваног директно из Америке

Иранска новинска агенција ФАРС (ФНА) објавила је средином месеца информацију да су „амерички борбени авиони извели још један напад на положаје Ирачке армије која ратује против џихадиста тзв. Исламске државе (ИСИС)“. У овом ваздушном удару у провинцији Анбар, последњем оваквом инциденту у низу, погинуло је шест ирачких војника а осам је рањено. Како се наводи, коалиција окупљена око САД спроводи сличне нападе на регуларну ирачку армију од фебруара ове године. Американци уништавају ирачка стратешки важна утврђења и фабрике за производњу оружја, слабећи на тај начин ионако „не превише жесток“ отпор ширењу тзв. Исламске државе. Сличне ударе на положаје регуларне сиријске војске више пута до сада изводила је и држава Израел, утичући тако, макар и посредно, на ширење ИСИС-а на територији Сирије.

Сведоци тврде да амерички авиони континуирано избацују залихе хране и оружја над територијом коју контролишу терористи тзв. Исламске државе. Координатор ирачке војске Џафар ал Џабери изјавио је за агенцију ФАРС да „амерички авиони исламским терористима достављају залихе у оружју и храни на територији коју они већ контролишу, или их подстичу да освајају нове територије избацујући ове залихе над територијом коју је ирачка војска тек ослободила“. Сличне оптужбе на рачун Американаца износио је својевремено и шеф ирачког парламентарног Комитета за националну безбедност и одбрану Хакем ал Замели. Он је тврдио да „тзв. анти-ИСИС коалиција, предвођена Сједињеним Америчким Државама, организовано снабдева терористе храном и оружјем у провинцијама Салахудин, Ал Анбар и Дијала“.

Узимајући све ово у обзир, оправдано је, чини се, поставити питање да ли је посреди просто грешка војне команде САД или се иза оваквих „инцидената“ крије нешто много озбиљније?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *