Почетна / БРОЈ 376 / Хаџи Александар Ђуровић – СЕЋАЊЕ КОЈЕ НЕ СМЕ ДА ИЗБЛЕДИ

Хаџи Александар Ђуровић – СЕЋАЊЕ КОЈЕ НЕ СМЕ ДА ИЗБЛЕДИ

Разговарала Мила Милосављевић
Снимајући филм „Ђурђевак црвени“, трудио сам се, свим снагама, да створим дело после чијег гледања ће се сви замислити и запитати колико тога не знамо а требало би да знамо, колико тога заборављамо а требало би да памтимо и на крају, колико лако и олако прихватамо ствари које нам се сервирају а не бисмо смели

Међу награђеним филмовима на фестивалу „Светлост свету“, недавно одржаном у Русији у Јарослављу, нашло се и остварење под називом „Ђурђевак црвени“ младог београдског редитеља Хаџи Александра Ђуровића. Бави се темом Јасеновца, говори о настанку данас популарне песме „Ђурђевдан“ и открива трагичне околности у којима је испевана (испевали су је 1942. године Срби на путу ка стратишту где су их водиле усташе који су их напослетку и заклали). Филм је освојио другу награду у категорији за кратки играни филм.

Откуда надахнуће да се латите једне овако тешке теме? Јасеновац  је једна од живих рана српског народа, тешко да ће икада бити зацељена?

Одлуку да снимим овај филм донео сам чим сам чуо причу о настанку песме „Ђурђевдан“, са жељом да спојим две историјске чињенице, настанак песме  и чувену причу из логора Јасеновац о Светом Вукашину. Некако је чудно да је  прошло толико деценија да се нико није осмелио и нашао мотива да уради филмску причу о овом догађају. Одлучивши да трагом ове потресне и тужне приче направим филмску, у старту сам знао да не желим да се бавим политиком, нити пак да на један експлицитан начин покажем све страхоте које су се дешавале и укажем на њих, већ сам настојао да мој филм буде својеврсно упозорење да ми као народ не треба тако олако да заборављамо и да неретко олако прихватамо ствари онако како нам се пласирају. Последњих година песма „Ђурђевдан“ се пева на свадбама, рођенданима, разним весељима и приредбама а мало коме су познате околности под којима је она настала. „Ђурђевдан“ је ојкашка песма и настала је 1942. године, спевали су је Срби које су из Јасеновачког логора  усташе спроводиле до губилишта.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *