Почетна / БРОЈ 378 / Ефраим Зуроф – Прекрајање Холокауста

Ефраим Зуроф – Прекрајање Холокауста

Разговарала Наташа Јовановић
Питање да ли Хрвати, минимализујући жртве НДХ, поштују европске вредности, је, чини ми се, ипак питање за Хрвате. Ја нисам усташа

Резолуција о Сребреници je политички пројекат земаља које за такву врсту оцена нису квалификоване. Оне нису у стању да процене и прогласе нешто геноцидом. Намера аутора овог нацрта је очигледна и у крајњој инстанци води ка промени парадигме гледања на дешавања не само она везана за последњи рат на простору бивше Југославије већ и на поимање страдања уопште.

Сличну ситуацију имали смо када су Словенија, Литванија и Мађарска комунизам прогласиле геноцидом и свако дело негирања комунизма као геноцида кривичним делом. Та формулација геноцида у својој основи није тачна. Комунисти јесу починили стравичне злочине у тим земљама, али за разлику од нациста комунизам није постојао са намером да збрише одређене народе са лица земље, никада није био творац оружја за масовно убијање као што гулази никада нису били концентрациони логори, каже у разговору за „Печат“ Ефраим Зуроф, израелски историчар америчког порекла, директор јерусалимског Центра „Симон Визeнтал“, члан Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу и један од најпознатијих светских ловаца на нацисте.

 

Да ли објашњење за инсистирање на усвајању резолуције лежи у чињеници да је Запад, служећи се преседаном Сребренице, покренуо талас хуманитарних интервенција са милионским жртвама, при чему је себе лишио сваке одговорности?

Оваква и сличне резолуције су највећи непријатељи историје и сећања. Намера је јасна, док своје интервенције правдају хуманим мотивима који су зачудо пробуђени тек након Сребренице, Србе као учеснике у сукобу у ратовима на простору бивше Југославије маркирају као лоше момке. Отуда је била неопходна једна оваква резолуција. Но, Сребреница није геноцид. Геноцид подразумева нечију намеру да збрише цео други народ, али када нечије војне снаге, у овом случају српске, у рату поштеде жене и децу, онда то није геноцид.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

ИЗ БИОГРАФИЈЕ

Ефраим Зуроф (енг. Efraim Zuroff; Њујорк, 5. септембар 1948.) израелски историчар америчког порекла, игра важну улогу у откривању нациста који су изведени пред суд у задње три деценије, због чега носи надимак „Последњи ловац на нацисте“. Зуроф је директор „Симон Визентал“ центра у Јерусалиму. Истражује нацистичке злочине и трага за злочинцима јер се још увек крију. Аутор је годишњака „Статус рипорт“, где се говори о истрагама и изручењима нациста широм света. Посебно је познат по томе што је ушао у траг заповеднику усташког логора Јасеновац Динку Шакићу, а он се налазио у Аргентини.
Члан Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу. Др Зуроф је 15. октобра 2008. проглашен почасним грађанином Новог Сада.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *