Почетна / БРОЈ 376 / Дијамантска огрлица Републике Српске

Дијамантска огрлица Републике Српске

Пише Стефан Каргановић
Од Јеревана до Бањалуке, и на широком пространству које их дели, повећање тарифе за коришћење струје постало је судбинско питање од животног значаја које таласа разгневљене масе и потреса владе и државе. На улицама, повећање од десет или дванаест процената у цени овог ресурса перципира се као –  неподношљиво

Као што је познато (или на многим периферијским улицама бар влада такав утисак) у демократском, неолибералном центру светске метрополе струја је друштвено добро које, као ваздух, припада и под багателним условима доступно је – свима. Неправедно поскупљење струје појављује се – и са сумњивом редовношћу прераста у ужарено политичко питање првога реда – искључиво у државама које су заинтересоване или да приступе Царинском савезу, или да преко своје територије пропусте гасовод „Турски ток“, или су склоне пријатељским односима са Руском Федерацијом. У општем, бунтовничком отпору тој неправди, сасвим чудесно Украјина је једини видљиви изузетак, мада је у тој новој прозападној демократији од априла цена струје скочила за целих 19 одсто, а очекује се да ће се до марта 2017. још повећати, за скромних 250 одсто.

Нисте приметили да се на улицама Украјине нико не жали на занемарљиве непријатности као што је поскупљење струје? Можда се то налази у некој вези са чињеницом да су активисти „Канваса“, бившег „Отпора“, напустили Украјину још крајем фебруара 2014. године, задовољни успешно обављеним послом на њеној територији. Тренутно, поред Каракаса и Кита, Еквадора, они се налазе у Јеревану, Скопљу и Бањалуци. То је разлог зашто извештаји о неподношљивим ценама струје и сличним неправдама сада пристижу одатле, а не више из Кијева. Можда је међународна презапосленост активиста такође разлог зашто промоцију српског издања књиге њиховог директора Срђе Поповића „Мустра за револуцију“ у Београду још увек са нестрпљењем – чекамо.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *