Почетна / БРОЈ 377 / Да се Тесла те 1941. нашао у Смиљану…

Да се Тесла те 1941. нашао у Смиљану…

Пише ЈОВО БАЈИЋ
Да су 1941, што је било могуће јер је Никола Тесла тада био жив, Хрвати у родном Смиљану ухватили светски славног проналазача, сместа би га убили, као што су током Другог светског рата убили 4 337 Срба из тадашњих личких котара (срезова) Госпића и Перушића, или као што су побили 559 смиљанских Срба од којих је неке крштавао и смиљански прото Милутин Тесла. Убили би га и 1991. године

Тешко је наћи Србина са толико дубоким и разгранатим српским коренима и тако утемељеном српском свешћу као што је био Никола Тесла. И свака помисао да се он може изместити из српског и крајишког бића и накнадно, посмртно везати за Хрвате, или пак за оне напојене идеологијом „друге Србије“, разне секташе, међу којима су и сатанисти, представља апсурд и бесмислицу. Нема приличнијег места на којем би се овом светском генију одала почаст од Светосавског храма на Врачару. Тамо је место Теслиној урни и праху, тамо где се расуо и прах Светога Саве.

 

ЗАДОЈЕН КОСОВСКИМ ПРЕДАЊЕМ Мало је знаменитих Срба, као што је био Никола Тесла, који имају тако дубоке српске православне корене. Деда му је био свештеник, отац свештеник, један ујак владика, други свештеник, две сестре су му биле удате за свештенике, један сестрић монах… Да га превелика љубав према науци није одвела у свет, он би, као што је прижељкивао његов отац, смиљански прота Милутин Тесла, такође био свештеник. Као и већина православних Срба Крајишника, он је био задојен косовским предањем. Те чињенице биле су 1941. и 1991. добро познате Хрватима који су се, баш због Тесле, окомили на Смиљан и Госпић, где су Срби искорењени.

Није наодмет да се подсетимо детаља Теслиног „родослова“, који је 1936. године, поводом Теслиног осамдесетог рођендана, тада сачинио и обелоданио професор у пензији Коста Кулишић, иначе Теслин школски друг и пријатељ, а двојица пријатеља дописивала су се целог живота. Теслин деда по мајци био је чувени грачачки прота Никола Мандић, који је имао осморо деце – четири сина и четири кћерке. Два сина проте Николе, два брата Теслине мајке Ђуке, били су свештеници. Њен брат, Теслин ујак, Петар, у монаштву Никола Мандић, прво је био свештеник, а онда се замонашио добивши име Никола. Доцније је постао епископ тузланско-зворнички, а затим митрополит дабробосански. Други Теслин ујак био је чувени грачачки прота Тома Мандић.

Теслини родитељи, прота Милутин и Георгина Ђука Тесла, имали су петоро деце: кћерке Милку, Ангелину и Марију, и синове Дану и Николу. Ангелина је била удата за проту Јована Трбојевића који је службовао у Метку. Ангелинин син Петроније Трбојевић био је архимандрит у манастиру Шишатовцу. Најмлађа Теслина сестра Марија је била удата за ријечког проту Николу Косановића.  Прота Милутин Тесла желео је да се један од његових синова посвети свештеничком позиву. Старији син Дане, такође даровит дечак, после једног пада са коња, био је заувек онеспособљен за било који, а поготово свештенички позив, а оцу се није испунила жеља да се тога позива прихвати млађи син Никола. Нема никакве сумње да је Никола васпитаван у српском духу, као што су васпитавана свештеничка деца, и да се он и касније развијао на тим основама.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

3 коментара

  1. Po broju komentara vidi se srpski sitni interes I opste poznavanje vrednosti u srpskom narodu, ali za to nije kriv narod, kriva je nasa bezdusna drzava za koju je vazan samo njen licni interes – momentalni, a za sutra neka misli ko oce.

    Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Tako je,sramota,,hrvati nemaju nikakva prava nad Teslom,,moj se sin svadja samnom jer uci u nemackoj skoli,,da je Tesla HRVAT,,bezdusnici,dusa im ispala,,

    Thumb up 0 Thumb down 0

  3. Причао нам Ђура Обрадовић из Дивосела како су њих остатак нејачи као збег сатерали у неку јаругу а наводно неки „комесар“ партизана=усташа оде по помоћ. Били они ту неко време и један старац предложи да се они помере одатле јер овога нема. Таман су мало замакли а овај довео усташе али јаруга празна тако је наш ликота као дечак тада преживио.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *