Почетна / БРОЈ 378 / Бег глумишта са Калемегдана

Бег глумишта са Калемегдана

Пише Рашко В. Јовановић
Изузетно скроман програм чини да се БЕЛЕФ 2015. само условно може назвати фестивалом, а овог лета се уочава и да је неуобичајено мало приредби које се изводе на отвореном

Овог лета можемо, нажалост, да поновимо оно што смо лане, у исто време, већ написали: ако се скраћеници назива Београдског летњег фестивала – БЕЛЕФ измени само последње слово и уместо Ф стави П – добиће се права ознака суштине и овогодишњег програма. Могу нас оптужити за недуховиту досетку, али нам се чини умесним ово запажање о БЕЛЕП-у ‒ Београдској летњој празнини! А шта друго рећи за виђени програм Белефа него то, бар када је реч о позоришном репертоару састављеном од два-три наслова са укупно 7-8 извођења.

Музички програм знатно је богатији и та се  чињеница не може заобићи. Најпре морамо указати да се, гледано у целини, овог лета мало приредби изводи на отвореном. Представа за коју се предвиђа да има највећи број извођења ‒ „Браћа (Б)лузери“ у режији Ивана Јевтовића, игра се у „Миксалишту“, што ће рећи у „Миксер хаусу“. Други комад – „Пети паркић“ у режији Бориса Лијешевића ‒ у дворишту Капетан Мишиног здања, а једна једина страна позоришна представа, „Наш разред“ Тадеуша Слободјанека, у извођењу израелског позоришта „Камери“ из Тел Авива и у режији Ханана Снира, одиграће се у дворани Установе културе „Вук Караџић“. Ако знамо да су „Браћа (Б)лузери“ забавни спектакл заснован на театру покрета и плесу, и ако знамо да „Пети паркић“ припада документарном позоришту те је начињен од изјава и присећања грађана са Звездаре који су осујетили да се на једном простору за одмор младих и старих сазида некакав стамбено-пословни објекат (дакле, не ради се о неком релевантном уметничком тексту, што једино није случај са представом из Израела) онда се мора закључити како овогодишњи летњи репертоар не може удовољити интересовањима правих љубитеља позоришта. Приметно је и да се само један комад приказује на отвореном простору.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *