Почетна / БРОЈ 374 / Зелене стране – Тврђава за привилеговане

Зелене стране – Тврђава за привилеговане

Пише Мара Кнежевић Керн
Како изгледају „паметна“ архитектонско -урбанистичка решења за контролу популације, тријумфално представљена као „паметан град“

Почетак 21. века карактерише убрзано раслојавање друштва на сиромашне житеље Планете (чији број геометријском прогресијом расте) и све ужи круг богатих у чијим рукама су механизми за остваривање визије будућности осмишљене Агендом 21. Битка „за спас Планете“ претворила се у битку против малог човека, а борба се води под лажном заставом „самоодрживи развој“, уз агресивне медијске поруке о казни коју ћемо платити што смо живи, дишемо и репродукујемо се. Освешћени плебс је, у међувремену, почео да се пита шта ће се десити кад богати постану још богатији? Не ради се о оних један посто најбогатијих, већ о један посто од један посто.

 

СМАРТ ДРОН УМЕСТО СМАРТФОНА С обзиром да је пољопривредно земљиште, захваљујући зеленој револуцији, у великој мери преузето од малих сеоских домаћинстава, пољопривредник је постао безземљаш претворен у урбану сиротињу. Свесни опасности од побуне неслућених размера, планери су бацили на зелени сто предлоге о „паметним“ архитектонско-урбанистичким решењима за контролу популације, тријумфално представљену као „паметан град“.

Паметан град је, по дефиницији, место у којем је техничка платформа на којој је грађен свакодневни живот у приватном власништву, што значи да је цео систем базиран према неолибералном принципу с минималним уплитањем државе. У току су интензивни преговори о варијантама на тему: Како задовољити потребе економске „елите“ за градом-тврђавом, како организовати живот у „паметном граду“ за привилеговану мањину запослених, који себи могу да приуште боравак у строго контролисаном, релативно безбедном простору и на који начин „унапредити“ организацију старих градова, по узору на Лондон – најпаметнији међу градовима, претворен у живу лабораторију за технолошке експерименте. У плану су Париз, Њујорк, Барселона и Сан Франциско. Један од паметних градова је и Рио Дежанеиро са системом надзирања којим се даноноћно контролише сваки угао града.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Један коментар

 1. “ Не верујте творцима земаљских рајева
  Што се сами, ласкавцима подржани
  сматрају за „изутетне“
  Пропадљиво све је и сујета змајева
  Безглава надменост с презиром на бедне
  несито се храни…. “ ?!

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *