Почетна / БРОЈ 374 / Зашто Матицу српску треба уништити

Зашто Матицу српску треба уништити

Пише Драган Станић
Какав је то културни концепт који руинирање централне српске културне установе не само прижељкује него и спремно ради на његовој реализацији? Ако је то мудролија Ивана Тасовца, на чему је он темељи? Ако пак није његова мудролија, него је он све то учинио на нечију сугестију или директан притисак, нека каже ко је тај (други) који га је на злочин против српске културе навео!

Кад говоримо о Матици српској, никада не можемо остати у домену говора о установи као изолованом феномену. Увек је то, истовремено, и говор о српском народу и његовој култури, као и говор о њиховом месту у европском контексту, те о односима са другим народима и културама. Тако је то било 1824. и 1826. године, када су основани Летопис и Матица, тако је то и данас, када се ове две важне институције српског народа налазе пред навршењем свог двовековног трајања, а истовремено се суочавају и са неизвесношћу сопственог опстанка. Зато из природе нечијег односа према Матици увек можемо понешто закључити и о његовом односу према српском народу уопште и његовом елементарном опстанку.

И Матица српска и Летопис Матице српске су институције према којима интелектуални свет, не само српски, има однос пунога поштовања. То се поштовање може нарочито препознати код народа (Чеси, Хрвати, Лужички Срби, Словаци, Словенци, Пољаци и др.) који су, под утицајем српске установе, временом и сами формирали своје матице. Израз поштовања је утолико снажнији и чвршћи уколико се више и потпуније успева сагледати све оно што је Матица током времена чинила, а и сада чини, за српску културу, те за њене плодотворне односе са другима. Стога о Матици могу говорити подсмешљиво и, чак, презриво само људи који или не знају каква је то установа и какве послове она све обавља или људи који имају веома лош, негативан однос према културном напретку српског народа. Уколико пак неко дође до потпунијег сазнања о резултатима и дометима ове установе, он себи никако неће моћи да допусти олаке, паушалне оцене и неутемељена оспоравања. А такво олако, паушално и неутемељено оцењивање онога што се у Матици ради може се наћи само код несолидног интелектуалног света: колико код лоших министара и политичара са изразитом вољом за моћ толико и код лакомислених новинара и публициста жељних да без икаквог напора очувају епитет бритког пера.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *