Почетна / БРОЈ 373 / У реду за божју помоћ

У реду за божју помоћ

Милорад Вучелић / главни уредник

Кад изостане право објашњење настају проблеми.

Неколико стотина хиљада грађана је, што ћутке што гласно, ужаснуто великим повећањем пореза на станове и куће које су њиховa имовина. Нема ни једне једине организације тог чувеног цивилног друштва нити било које невладине организације која би се тиме бавила, нити има заштитника грађана а још мање неке политичке странке која би проблем размотрила. И нема никога да грађанима каже праву истину и да им објасни зашто им се дешава то што им се дешава.

А та истина гласи: вашим радом и стамбеним доприносима које сте ви или ваши родитељи плаћали у социјализму изграђени су станови на које сте добили стамбено право а онда сте, у зачетку демократског социјализма, до сада највећом социјалном реформом, с почетка деведесетих година минулог века стекли право и искористили право да откупите те исте станове по приступачној цени и да они постану ваша приватна својина. То је била социјалистичка правда, и највећа приватизација у Србији до данашњег дана.

Али, сада вас је, поштовани грађани, стигла рука капиталистичке правде. Све тековине социјалистичке правде морају се брутално исправити или сатрти. Снови о срећном капитализму и његова идеализација претворили су се у сурову капиталистичку јаву. Што сте маштали маштали сте, да парафразирам нашег великог пријатеља Мајкла Кирбија.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

7 коментара

 1. Dve izjave vidovitog Vodje. U stilu Domanovica.Bez suvisnog komentara.

  * „Мислим да је Србија све поштованија. Поносан сам на ту чињеницу.
  А када добијете овакав третман у САД онда мислим да Србија може
  рачунати на далеко бољу будућност.“ (02/06/2015)

  * „Веома тежак период је пред нама, што по мом лицу можете да видите. “
  (…) „Наше је да своју снагу показујемо мудрошћу, трпељивошћу и стрпљењем.“(11/06/2015)

  Sto rece stara kineska poslovica :“Strpljenja,i trava ce postati mleko.“
  Mozda, ako dotle goveda ne crknu.Zato svi,svi,svi u red za Bozju pomoc.Pa po zasluzi.
  Gospod ce prepoznati svoje.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. @ Где је тај ред да станемо? Размишљам Гос Пеђа дали је на Врачару или у Немањиној улици задња дешавања недају ми путоказ невидим светлу тачку око које би направили чврсти обруч данас ова ПЕТА КОЛОНА не обори. Пресмо говорили нешто труло у држави данској а оно велика ТРУЛЕЖ У СРБИЈИЦИ.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Poštujem Vučelu,cijenim njegovo mišljenje i zato najradije čitam Pečat, ali mislim da ovo sa socijalističkom pravdom i otkupom dobivenih stanova je potpuno pogrešno!To nije pravda već ogromna nepravda koja se nikada ne može ispraviti !Svi smo,da nas niko nije ni pitao,izdvajali sredstva za stambenu izgradnju a stanove je dobio mali broj radnika.Pravo korištenja je na nepošten način pretvoreno u pravo svojine uz simboličnu otkupnu cijenu,čime su pojedinci postali vlasnici nepokretnosti ogrome vrijednosti.Logočno bi bilo da su ti stanovi otkupljeni po realnim cijenama;prikupljenim sredstvima trebalo je OBEŠTETITI one koji su sredstva izdvajali a stanove nisu dobili!!!To bi bila i ljudska i Božija pravda!!

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Na Gazimestanu,Radoslave,na Vidovdan ,tamo je mesto za nerasrbljene
  i sve one kojima je vid u zadnje vreme ,zbog zute mrlje, malo oslabio
  ukljuciv i neke episkope SPC.Dace Bog i Sveti Vid da progledaju.
  Za rasrbljene visebozce, redovi su odavno uspostavljeni u“ prijateljskim“
  ambasadama ,gde puni poleta redovno idu na klanjanje svako svome“ bogu“
  pomoci nema jer spadaju u kategoriju neizlecivih.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Ko nas j… kad smo glupi i palimo se na isprazne, lažljive priče o EU raju. Nekritički, bez imalo stida, one koji su nam osvedočeni zlotvori pretvaramo u „prijatelje“ i „dobrotvore“. Stokholmski sindrom je u nama i na nama dobio svoju najbolju potvrdu metoda pokoravanja.Ne može k…. u d..e i duša u raj.Nikada to nije ni moglo,otkad je sveta i veka.Proćerdali smo za poslednjih petnaestak godina, viševekovni san o slobodi desetak generacija.O javi te iste slobode,krvlju najboljih svojih sinova plaćenom, koju smo, pokazalo se uzalud podelili i proćerdali sa ostalom južno slovenskom „braćom“,sada se sećamo kao pelin gorkog iskustva. Dokle ćemo stajati na iste grabulje,i jesmo li mi uopšte zreo narod,pitam se?

  Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Дизање тензија , у којем учествују у и наше власти??? Свесно или не!?

  Није случајно да се дижу поези, прирези, струја, драма… све је то неко испланирао у стилу тобожњих реформи, а индустрријска производња пада, Домаће фирме под хитно иду у ликвидацију , нема програма обнове домаће привреде и друштва?

  Ни инциденти нису случајни, Куманово, притисци и најновији синхронизовани опасан напад на Србију и Србе, преко нове резолуције Сребреница у режији Велике Британије, САД и ЕУ.

  НИСМОми између чекића и наковња, већ смо испод западњачког ЧЕКИЋА, а једини спас је сарадња сас вима пријатељима и на Западу, Северу, Истоку, Југу, и нарочито са Русијоом, Кином, Индујом, па и Турском, неким Арапскимземљама….
  Једини спас је окрет ка пријатељима , а не кукање и очекивање да ће престати са притисцима, они све више врше притиске и инциденте, а мисмо пасивни!
  Немамо опрему, возила, хеликоптере,ОРГАНИЗАЦИЈУ нисмо сложни!

  НЕМАМО Економју и ИЗВОЗ (уништавамо домаће фирме и ресурсе), а то је основ за СТАБИЛНОСТ.

  —–

  ОДЛИЧАН је ЗАХТЕВ Новости, Политике, Печата, УНС-а и других, да се укине или бар смањи порез за штампу/књиге која излази на ЋИРИЛИЦИ у томе треба истрајати и ПРОШИРИ фронт.
  ЋИРИЛИЦА је заштићена Уставом и законом, али само на папиру?
  Лош човек – Драгољуб Жарковић (Време) који пљује на Ћирилицу , је једна обична како наш народ кажће за лоше људе – јајара, прелетач, превртач, неморални створ.

  Време је да се одбрани Србски језик, традиција, наслеђе, јер то је суштинска ОСНОВА за обнову наше СНАГЕ!

  Проширити фронт захтева за Ћирилицу и на издаваче књига, магазина, стручне литературе, (а националне мањине нека имају мали попуст у односу на број националне мањине) јер ово је држава Србија.
  Нема одустајања од обнове Ћирилице у јавном животу!

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Што смо маштали маштали,… то важи за робовласничке земље, банана државице као што смо ми сада, нажалост!

   Нажалост, криви смо ми и наше руковдство које нема снагу да систематично ради на опоправку наше економије!
   Први корак, по мени значајан је заштита нашег насслеђа и наших фирми, дакле заштита Ћирилице, заштита домаће економије, традиције, ..

   Могао би Печат да нам да упоредне анализе економија Европских и других земаља , били би у чуду неки, јер економије Запад пкрећу баш ДРЖАВНи ФОНДОВИ, ДРЖАВНЕ БАНКРЕ, ДРЋЖАВНЕ ИНСИТИТУЦИЈЕ, Војска, ……
   Пример:
   -САД има ОГРОМНЕ Државне фондове за подршку својепољпоривреде и механизације за пољопривреду, огромне Институције за подршку извоза и сл!
   -Француска има велики број јаких државних институција или јаких великих фирми где је држава добрим делом и акционар..
   -Немачка има јаке државне Институције и Фондове за подршку и Извоз, имају и удружене Државне Банке , њих на десетине удружене у организацију „Landesbanken“.

   —-
   Одличан приступ развоју у овом моменту има ПОШТа СРБИЈе, свака част кркобабићу и Управи ПОШТЕ јер су иновативни, улажу у нове технологије, развијају и шире делатност, (имају девизу да је потребан нов посао, а не само да има вишак радника!)

   Ние ми јасно зашто и Покрет Социјалиста и Вулин, узашто не крену да подржавају моделе где Држава има јаку улогу, где се поштује пословна етика и домаћинско пословање, где је позитивна селекција кадрова, где се гура напред и технолошки и по резултатима!?
   Надамо се да ће кренути нашом стазом у се …

   Кина је бре Цар, није битна боја мачке , већ да лови мишеве!

   Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *