Почетна / БРОЈ 375 / Серија доларских аутоголова

Серија доларских аутоголова

Русија и Кина, изложене суровим нападима америчке политике, склопиле су стратешки савез и предузеле низ промишљених мјера у економској и, посебно, финансијској сфери. Реална посљедица је неумитно помјерање глобалног центра моћи

Пише Момир Булатовић

Hа свјетским финансијским тржиштима никада није досадно. Претежно владају збрка и неизвјесност, али увијек настаје нека нова реалност која обликује животе највећег броја људи на планети. Текућа финансијска криза је изродила планетарни рат валута. Он се одвија под сјенком сукобљавања и на свим осталим плановима, тако да војне пријетње и дипломатске уцјене избијају у први план, потискујући једног од главних узрочника сукоба (борба за новац и превласт) на руб интересовања јавности. „Печат“ је у фебруару (број 357) писао како је ова година почела и прогнозирао могући развој догађаја на релацији долар – рубља – јуан.
У најкраћем, позиција долара у овој борби планетарних и цивилизацијских размјера могла би се описати народном изреком: „Кад хоће – хоће! Али, када неће – е, онда баш неће!“ Америка је, након пада Берлинског зида, себе наметнула свијету као једину силу и мјеру свих вриједности. У економском смислу, она је била оличена у доминацији долара, као свјетске резервне валуте. Само на основу те чињенице, по рачуницама мјеродавних америчких агенција, Америка стиче око четвртину свог БДП-а. То је био и период у којем је Америци „ишло као по лоју“ све што је намјеравала да учини по свијету. Но, како ништа не траје вјечно, односно како свака сила ствара одговор, долар се нашао у бици пресудној за опстанак своје доминантне свјетске улоге.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *