Почетна / БРОЈ 373 / Савез са ђаволом

Савез са ђаволом

Зa „Печат“ из Лондонa Дејан Лукић
И ирачки извори потврђују постојање везе између англоамеричких снага и терориста из Исламске државе

Мајкл Фалон, британски министар одбране, упозорава земљу да се спреми за одговор на „вишеструке опасности“ од криза које прете. Свет је данас – каже − постао опасно место какав је био у време нарастања нацистичке Немачке.

Шта то све прети данашњем свету? Две главне претње су Русија и Исламска држава на Блиском истоку: „Не треба посебно ни да наглашавамо да је свет у сличној опасности као у време експанзије Хитлеровог нацизма… Варвари Исламске државе чине, свакодневно, грозна недела, док је на (источном) рубу Европе агресивна Русија кренула на Украјину и НАТО.“

 

ИРАЧКО СВЕДОЧАНСТВО Док британски министар војни алармира земљу да се припреми за конфронтацију са два актуелна светска зла – са Владимиром Путином и Исламском државом – један од команданата такозваних Ирачких народних снага, Џафер Ал Џабири, изашао је у Багдаду са оптужбом да су његови људи на терену, у ирачкој провинцији Киркук, потпуно збуњени јер гледају како амерички ратни авиони бацају из ваздуха „сумњиве пакете“ терористима Исламске државе. Додао је и да, поред овога, западне коалиционе снаге у својим возилима транспортују терористе из екстремно радикалне исламистичке групе „Такфир“, у подручјима која су „наше снаге биле ослободиле од окупације Исламске државе“.

У исто време Хаким ал Земели, председник Одбора за националну безбедност у ирачком парламенту, извештава посланике да авиони западне коалиције (британски и амерички) бацају из ваздуха оружје и храну џихадистима у провинцијама Салахудин, Ал Анбар и Дијала.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *