“Руси не могу бити већи Срби од самих Срба”

Србија и Република Српска могу да рачунају на искрену подрску Русије и пред СБ УН, каже лидер Српске народне партије Ненад Поповић.

Он додаје да власти у Београду и Бањалуци не смеју да очекују да “Руси буду већи Срби од самих Срба.

Говорећи о односима Русије према земљама у региону, пре свега Србији и БиХ, Поповић је у интервјуу за Пресс, издање за Републику Српску, рекао да “Русија поштује избор власти у Србији – тзв. европски пут, али се и противи евентуалном уласку Србије у НАТО”.

“Русија уважава БиХ, као државу два ентитета и три конститутивна народа, створену Дејтонским споразумом, али и поштује став руководства Српске да не жели у НАТО ако тамо неће Србија, као и опредељеност за интензивне економске, политичке и друге везе са Руском Федерацијом”, каже Поповић.

Одговарајући на питање да ли је чвршће повезивање Србије и Српске са Русијом реално могуће, с обзиром на чињехницу да је Русија далеко, да смо окружени чланицама НАТО и ЕУ, Поповић је истакао да је Русија наш најснажнији савезник по питању Косова и Метохије и Републике Српске, и наша највећа извозна и привредна жанса.

“Без обзира на то што смо окружени чланицама НАТО-а и ЕУ, то нас не спречава да наставимо да градимо добре односе и да унапређујемо политичку и економску сарадњу са Русијом”, изричит је он.

Коментарисући идеју за организовање референдума у Српској, 2017, и могући руски став у вези с тим питањем, Поповић је нагласио да иако Дејтонски споразум сигурно није савршен, суштински ипак има важан квалитет јер је потврдио државност Српске у оквиру БиХ, али је проблем што су тзв. високи представници за БиХ превише слободно тумачили “дух” самог споразума, највише на штету Српске.

“Зато мислим да референдум може бити корисна ствар ако се кандидује као канал за којим РС може посегнути у случају напада на сопствени интегритет. Против такве врсте слободног изражавања воље грађана, Русија сигурно не би била”, казао је лидер СНП.

Поповић сматра да је лицемерно говорити о Србима као геноцидном народу, а ниједном не осудити и назвати правим именом геноциде и зверства која је Хрватска починила над Србима у Јасеновцу и другим логорима смрти широм тадашње НДХ, изјавио је лидер Српске народне партије.

Поповић је оценио да Србија у региону води мирну и зрелу политику, али да исто не може да се каже за Хрватску.

“Поново се појављују свастике на стадионима, насилним и административним мерама протерују се преостали Срби из Хрватске, хрватски званицници дају запаљиве изјаве које Војводину одвајају од Србије. У Хрватској је пробуђено усташтво, и то мора да нас забрињава”, рекао је Поповић у интервју за Преш, издање за Републику Српску.

Зато је, сматра Поповић, потребно јединство српског народа нарочито сада када “Запад припрема резолуцију о Сребреници чији је циљ да наметне колективну одговорност и читав српски народ представи као геноцидан”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *