Почетна / БРОЈ 374 / Политичка вредност мезарја у Поточарима

Политичка вредност мезарја у Поточарима

Пише Никола Врзић
Хоћемо ли изгубити Републику Српску и своју децу морати да лажемо да припадају геноцидном народу, или ћемо Русију и Кину позвати у помоћ у одбрани против подлих намера наших евроатлантских партнера и пријатеља?

Само двадесет година после злочина у Сребреници, Велика Британија, и Сједињене Америчке Државе, и Канада и парламентарци Европске уније сетили су се да јавно, резолуцијама у Савету безбедности Уједињених нација, у америчком Конгресу, у канадском парламенту и у Европском парламенту, осуде злочин – кажу, геноцид – у Сребреници јула 1995. године. Додуше, није им ово први пут да то чине; Представнички дом Конгреса САД то је већ учинио 2005. године, канадски парламент 2010, а европски чак два пута досад, 2005. и 2009. године. Сада су сви ови наши евроатлантски партнери, међутим, одлучили да, ради снажнијег ефекта, наступе у очигледној синхронизацији, с тим што су Канађани помало испредњачили па су сребреничку резолуцију изгласали 24. априла 2015, док су Американци своју предложили 12. јуна, о европској (коју је предложио Хрват Иван Јаковчић из Истарског демократског сабора) управо се усаглашавају ставови како би била усвојена почетком јула, а у току је и разматрање нацрта најважније међу свим овим резолуцијама осуде српског геноцида, коју је ових дана чланицама Савета безбедности УН предложила Велика Британија.

 

ПОЛИТИКА ГЕНОЦИДА Већ и ова савезничка синхронизованост у изговарању већ изговореног ствара горак утисак да овде, у овом изненадном и њиховом заједничком инсистирању на осуди српског геноцида, ипак није посреди покушај утврђивања истине и помирења „као основе за јачање безбедности, стабилности и просперитета, како у Босни и Херцеговини тако и у ширем региону“, као што тврде Британци у нацрту своје резолуције, већ је реч о поквареном подухвату с прикривеном политичком намером.

И то очигледно није само наш, српски утисак. Ове среде, у изјави за „Политику“, свој утисак изнео је и Ефраим Зуроф, директор израелског центра „Симон Визентал“: „Нисам сигуран да је оно што се десило у Сребреници геноцид. Колико знам, оно што се тамо десило није опис или дефиниција геноцида. Мислим да је одлука да се то назове геноцидом донета из политичких разлога.“

Синхронизованост британско-америчко-канадско-европског насртаја сребреничким резолуцијама упадљиво је синхронизована и са текућим, изненадним али не и изненађујућим убрзањем евроатлантских планова за коначно решење српског питања на Западном Балкану, о којем је „Печат“ опширно писао у претходним бројевима а суштина му је оно што је „Блиц“, гласило ових намера и планова, прошле недеље формулисао као свођење Србије „на меру да не може да угрози никога“, и, у оквиру тога, „Бошњаци у БиХ доминирају државом“ и „сва важнија овлашћења су у Сарајеву, Република Српска сведена на форму“. Тако да није потребно ни много памети ни аналитичарске способности да би се дошло до помисли да низ сребреничких резолуција, пропраћених захтевима премијеру Србије Александру Вучићу да се овог 11. јула поклони на сребреничком мезарју у Поточарима, представљају увод у растакање те геноцидне српске творевине, Републике Српске, у оквиру нешто ширег и злокобнијег плана решавања српског питања…

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

4 коментара

 1. Ево, хајци против СРБА И ПРАВОСЛАВАЦА , поред Енглеза, придружује се и Хашки трибунал са својојм „инквизицијском истином“ о „геноциду“‘ у Сребреници од стране Срба над Бошњацима?!
  Предлагач Резолуције, србомрзац, руководи се ПРАВОМ СИЛЕ, а
  не СИЛОМ ПРАВА, баш као и Маделен Олбрајт када каже: “НАПАД
  НА КОСОВО ЈЕ БИО НЕЛЕГИТИМАН, АЛИ ИСПРАВАН“.
  Како ћете убедити србомрсце Енглезе да нису у праву када они полазе са позиције силе, а не позиције права, а подржани су НАТО пактом.
  У време тог тѕв. геноцида, цео тај простор је био осматран са 2 авакса и 7 сателита, а нема ни једне, ама баш ни једне слике којом би се те и такве тврдње поткрепиле.
  Ако се томе дода да су сви војници холндског батаљона имали мобилне
  телефоне /са сателитском везом/, а да ни један од њих нешто од тога не сними – говори у прилог да иза Енглеза стоји НАТО.
  Наравно, ту је било и ко зна колико агената ко зна чијих све обавештајних служби, па, ето, ни они нису ништа од тога видели или снимили.
  Наравно, бесмислено је причати да је ликвидирати 8ооо људи за тако кратко време и на тако малом простору, у ратним условима, више него бесмислено.
  Колико би требало времена и ангажовања људства и технике да се сви ти лешеви покопају, да се све то замаскира…?
  Бесмислица до бесмислице!
  Овоме треба додати и забрану од 3о годима на објављивање тајних података везаних за Сребреницу, пласирано и подржано од СРБОМРЗАЦА, тзв. Међународне заједнице?!
  Мислим да би о овоме требало јавно да проговре и Руси, и потпуно обелодабе ову ујдурму НАТО пакта, као што су и ујдурму са употребом хемијског оружија у Сирији.
  Е, те и сличне ствари требало би Руси да обелодане, и тако стварно помогну Србима, да се растерете те на силу нанетане историјске кривице, а тиме помогну и оним јадницима у Хагу – хашкој инквизицији.
  Руси свакако треба да гласају против те Резолуције у УН – ставе вето, без обзира на став политичара Србије, пре свега зарад Србског народа и ПРАВОСЛАВЉА, будући да је оно – ПРАВОСЛЉАВЉЕ – проглашено за највећег противника “ Новом светском портку“, по речима Збгињева Бжежинског, Карла Билта, Мадлен Олбрајт и њима сличних сатаниста, већ доказаних непријатеља и Срба и Руса – ПРАВОСЛАВАЦА!

  Драган Славнић

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Водо-делница или вода и уље то ми Срби одавно знамо и горко искуство преживели али нисмо успели нашој политичкој и другој елити да покажемо докажемо да нас Западна страна неприхвата уствари нежели. Наше искуство са комшијама који припадају католичко- протестанској цивилизацији и њихова злодела приликом првог, другог и за нас трећег рата је обележено од: Мачве и вешала по селима и даље Јасеновца,Јадовна и свих крашкиј јама и логора. Бомбардовања цивилних објеката и породичних кућа са касетним бимбама и оплођеним уранијуном. И сад подмећу РЕЗОЛУЦИЈЕ
  да докрајче СРБЕ. Већ сам споменуо раније да ове резолуције стављају целокупно српство исто штоје Хитлеров нацизам обележио Јевреје у Европи. Ми ако преживимо нећемо смети дасе бранимо од лажи које нам намећу“ПРИЈАТЕЉИ ВЛАСТО ДРЖАЦА ОВЕ СРБИЈИЦЕ“ Шта нам је чинити питање свих питања? УСТАНИМО СПРЕМИМО СЕ ЗА СПАС СВИХ СРБА МА ГДЕ ЖИВЕЛИ ЈЕР ЋЕ СВИ НОСИТИ ТАЈ ПЕЧАТ НАМЕТНУТ.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Ovo su obićne laži Nikole Brzića.

  Republika srpska je Ustavom i Dejtonom utvrđena sa potpisima i svjedocima Međunarodne zajednice, pa i Srbije.
  Ovo što on kazuje je obićna demagogija i stvaranje „zle krvi“ u redovima srpskog naroda.

  Rezolucija, kao obično pismo ili izjava nikoga ne obavezuje. To su samo prazne floskule i bacanje prašine u oči ljudima.
  Probleme Srbije treba da riješe ljudi u Srbiji.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Гос, Велимире ово проблем свих Срба било где да живе. Резолуција ова каква је предложена нас Србе ставља на стуб срама где ће деца
  целог света учити о нама о народу који је геноцидан. Енглези старе варалице никад нам нису били пријатељи од убиства Карађорђа до 27 Марта 1941 издаје Драже и устоличења Тита и сад на крају ова резолуција. Против ње мисе морамо борити јер она говори о лажима.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *