Почетна / БРОЈ 372 / Платформско брукање

Платформско брукање

Стратегија за Косово и Метохију

Пише Игор Јовановић
Председник Републике доставио је влади платформу о Косову и Метохији, стратешки документ од највишег државног интереса који би требало да понуди решење за највећи национални проблем. Упркос овоме, стиче се утисак да је Николићев предлог девалвиран и пре него што је заживео. Kаква је заиста могућа судбина платформе о Косову и шта нам говоре збивања око ње?

Ако председник Србије састави платформу о Косову, најважнијем државном и националном питању, без консултација са представницима владе Србије, какве су шансе да се о том документу постигне консензус у државном врху? Ако делови платформе заврше у медијима и пре него што стигну на сто оних којима су упућени у Немањиној 11, како поверовати у добру координацију људи што управљају државом? Ако министар спољних послова за председникову платформу и без читања каже да је превазиђена и истовремено обелодани свој предлог, како веровати да ће ти људи уопште наћи пут до решења? И на крају, ако премијер каже да је председников документ озбиљно штиво, али да није Свето писмо, те да је на Западу дочекан са негодовањем, како поверовати да се читава прича у вези са платформом о Косову одвија како би се помогло косовским Србима, а не стекли политички поени у замршеним односима у владајућој коалицији и на релацији председник влада Србије?

Од тренутка када је објављено да је председник Србије Томислав Николић након више месеци рада завршио писање нове платформе о Косову и Метохији и доставио је премијеру Александру Вучићу, српска јавност је у готово шизофреној ситуацији. Наиме, Николићев документ нигде није званично објављен, али се државни функционери, иако сами кажу да нису ни прочитали председникове предлоге, о њима увелико изјашњавају па чак и свађају око њих. Али, ако платформу још нису видели грађани Србије, којих се ваљда она пре свега тиче, посебно ако живе у јужној српској покрајини, Николићев рад видели су на Западу. И према њему имају „изразито негативан став“, како је то саопштио премијер Вучић. О платформи су се изјаснили већ и бројни аналитичари у Србији, уверени у своје ставове као да су оно о чему причају заиста и прочитали. За једне, такав документ је „прекид европског пута“ којим Србија суверено „јуриша“ већ 15 година, а за друге, тек „поткусуривање“ унутар водећих српских институција.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *