Почетна / БРОЈ 372 / Одломци из Дневника – Грађа за речник / 1

Одломци из Дневника – Грађа за речник / 1

Милован Данојлић

Амалгам

Амалгам је хемијски процес стапања живе са другим металима, при  чему се добија компактна легура. Осим у хемијској, реч сусрећемо и у војној терминологији, где означава сједињавање јединица различитог рода и порекла, док се у јавном животу појам узима у преносном значењу, са циљем да се одређена појава, или личност, повежу са каквом наоко блиском, а несродном појавом, и тако изопаче. Примера ради, веома је распрострањено мешање патриотизма, национализма и шовинизма, геноцида и изолованих злочина, Ислама и фундаментализма … Уз политичку злонамерност често, и природно, иде незналаштво. Недавно, један наш министар помену, о истом трошку, четнике и љотићевце, иако су они, на терену, одржавали везу једино преко пушчаног нишана. На процесу генералу Михаиловићу, 1946, начињен је вулгаран амалгам тако што је, у истом поступку, суђено и Драгом Јовановићу, немачком помоћнику у окупираном Београду, гонитељу како комунистичких илегалаца, тако и равногораца. У таквом друштву, слика унапред осуђеног генерала постала је још мрачнија. Пола века су Недић и Павелић стајали на истом стубу срама, иако је Недић, као принудни управник поробљене земље, самоубијен у Београду, док је Павелић, поглавник независне државе, умро природном смрћу у Мадриду.

Наши напредни руководиоци су, током низа година, успели да демонизују и у паклу уједине све своје противнике, начинивши невиђену хемијску смешу, из чега је настала збрка у главама школске омладине, па је поништење пресуде Д. М. збунило и неке добронамерне људе, уверене у тачност онога што већ пола столећа и врапци цвркућу на грани.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Један коментар

  1. Daniel Jackson

    „…Павелић, поглавник независне државе, умро природном смрћу у Мадриду.“

    Iako mi se svidja pisanje Danojlica, moram reci da ovo nije u potpunosti tacno. Pavelic je umro (radije bih upotrebio rijec crkao) od posljedica atentata u Argentini. Ne mozemo reci da je umro prirodnom smrcu. Mislim da bi Ratko Dmitrovic mogao da saopsti interesantne detalje o tome.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *