Почетна / БРОЈ 375 / О правдољубивом индивидуализму српских писаца: Како је Србија достигла Европу?

О правдољубивом индивидуализму српских писаца: Како је Србија достигла Европу?

Професор Леон Којен нам својом књигом У тражењу новог – Индивидуализам и либерални дух у српској култури 1894 –1914 (Чигоја штампа) објашњава на који је начин наша култура ове идеје прихватила у њиховом класичном смислу и како је слободу појединца сматрала нераздвојивом од појма заједнице

Пише Владимир Димитријевић

Постоје књиге које се читају са оловком у руци – ради подвлачења, вађења бележака, размишљања уз текст. Таквим књигама се враћамо, узимамо их кад смо у недоумици. Понекад читамо по две-три странице ради задовољства, кад се ужелимо доброг стила и надилажења хаотичне свакодневице – јер, добро написан текст је доказ да је човек словесно и градилачко биће, иако његови поступци у свагдашњици често доказују да је у њему јача рушитељска ирационалност. Овакве књиге се пишу на основу вишедеценијског искуства, а лектира коришћена за њихово обликовање је само подстицај да се каже оно лично, што и јесте ново и вредно.
Тој врсти књига припада и студија Леона Којена, У тражењу новог, која се бави индивидуализмом и либералним духом у српској култури у њено златно доба, од 1894. до 1914. Она нам објашњава како је било могуће да се, у једном каиросу, појаве такве списатељске величине какве су Јован Дучић, Милан Ракић, Сима Пандуровић, Владислав Петковић Дис, Исидора Секулић, Вељко Милићевић, Милутин Ускоковић, Бора Станковић, критичари попут Богдана и Павла Поповића и Јована Скерлића, или историчари какав је Слободан Јовановић.
И заиста – како је то било могуће у малој, двомилионској Србији, која је тек излазила из своје вековне патријархалности у високоразвијену Европу, одавно начету црвом сумње, из које је Бодлер проговарао: „Ми смо демократизовани и сифилистичари“?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *