Почетна / БРОЈ 372 / „Ноћ дугих ножева“ у Цириху

„Ноћ дугих ножева“ у Цириху

Пише Филип Родић
Спектакуларна акција у којој су у циришком хотелу Бор о Лак због оптужби за корупцију ухапшена седморица високих званичника Фифе отворила је читав низ питања – од тога докле може да иде амерички интервенционизам и задирање у суверенитет других држава, до тога који је стварни мотив акције у овом тренутку

Бивши директор Међународног монетарног фонда Доминик Строс-Кан није частан и моралан човек. За његове слабости знало се одавно, али је, упркос томе, од новембра 2007. до маја 2011. био на челу једне од најважнијих светских финансијских организација. Међутим, када је почео да се отворено супротставља монетарној стратегији Вашингтона и јавно се заложио за промену система, изненада се отворила Пандорина кутија и сва његова прљавштина, и она које има, али и она које нема, испливала је на површину. Под притиском, Строс-Кан је поднео оставку. На челу ММФ-а заменила га је много кооперативнија Кристин Лагард. Четири године касније, догађа се сличан сценарио – Сеп Блатер, који се на челу Међународне фудбалске федерације (ФИФА) налазио пуних седамнаест година, приморан је да поднесе оставку на функцију на коју је поново изабран свега неколико дана раније, 29. маја.

„ДОН КОРЛЕОНЕ ФУДБАЛА“ Као и у случају Строс-Кана, и у случају Блатера постоје основи сумње да је починио дела за која се оптужује. Озбиљни наводи да Фифу разједа корупција хронично се појављују већ годинама, а какво је мишљење јавности о Блатеру, најбоље илуструје оцена бразилског новинара Пепеа Ескобара да је Блатер „Дон Корлеоне фудбала“. Оно што на целу ову аферу, међутим, баца сенку сумње јесу околности и начин на који је она избила. На страну питање легалности полицијско-правосудне акције иницирали су је Американци, а спровели Швајцарци на које сјајно у својој изјави указује председник Русије Владимир Путин. То је ствар о којој се у међународној јавности већ много говорило и о којој ће се вероватно тек још говорити. При томе, ово није ни преседан, нити неки изоловани случај, што најбоље доказује чињеница да је руско Министарство спољних послова 22. јуна издало упозорење својим грађанима да пазе куда путују, јер САД „киднапују људе“. „Верујући да може да ради шта год пожели, Вашингтон иде толико далеко да киднапује наше грађане“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова и као пример наводи случај Владимира Дринкмана, којег је Холандија раније ове године изручила Америци, због оптужби да се бавио компјутерским криминалом. Да се овако нешто може десити и грађанима других земаља који се из овог или оног разлога нађу на мети Вашингтона, доказано је пет дана после упозорења из Москве хапшењем седморице званичника Фифе, које је умногоме подсећало на хитлеровску заверу за затирање побуне у његовим Јуришним одредима у Ноћи дугих ножева, а сад им прети изручење САД.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *