“Нисмо изненађени потезом Британије”

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Велика Британија нацрт резолуције о Сребрници није поделила чак ни сталним чланицама Савета Безбедности УН.

Он је додао да Србија није изненађена тим документом и да је знала какве су намере Велике Британије.

Дачић је новинарима рекао да је Србија од децембра прошле године добила 60 “крипто заштићених телеграма” из разних престоница, те да је нацрт резолуције о Сребрници није изненадио.

“Нас ово није изненадило, реч је о томе да Велика Британија то ни са ким није поделила, чак ни са сталним чланицама Савета безбедости УН, а какве су им намере то смо знали”, рекао је Дачић.

Он је додао да ће рукодовдство Србије учинити све да заштити националне интересе наводећи да је послао писмо министрима спољних послова пет сталних чланица СБ УН.

Додао је да консултације на нивоу пет сталних чланица још увек нису обављене и да се оне и очекују од понедељка.

“Очигледно је да постоје велика неслагања медју сталним чланицама СБ УН”, рекао је Дачић додајући да ће Србија пратити ситуацију.

Решења само ако и друга страна буде конструктивна

Дачић је изјавио да ће Србија уложити максимум напора да настави са конструктивним приступом бриселском дијалогу и да ће до конкретних решења доћи само уколико и друга страна покаже исти такав однос.

Упитан за очекивања уочи наставка дијалога у Бриселу, у уторак, 23. априла, Дачић је новинарима рекао да је Србија свесна да постоје многе ствари за које се понекад не може рећи да су случајне, да има много тешких тема, али да Србија сигурно под притиском неће доносити никве одлуке.

“Србија ће доносити одлуке које су рационалне и које гледају у будућност, али уз пуну заштиту наших националних и државних интереса”, поручио је шеф српске дипломатије након састанка са кандидата за свог новог специјалног представника за Украјину, аустријским дипломатом Мартином Сајдиком.

Шеф српске дипломатије је додао и да га је премијер Србије Александар Вучић обавестио да са њим путује у Брисел.

Разговарао са својим представником за Украјину

Ивица Дачић разговарао је, у функцији председавајућег ОЕБС-у, са кандидатом за свог специјалног представника за Украјину, аустријским дипломатом, амбасадором Мартином Сајдиком, са којим се сагласио да је улога те организације од кључног значаја за разрешење те кризе.

Председавајући ОЕБС-у Дачић разговарао је са амбасадором Сајдиком о улози ОЕБС-а у дипломатским напорима да се оконча криза у Украјини, као и досадашњем учинку Трилатералне контакт групе, под чијим окриљем раде четири радне групе за имплементацију Споразума из Минска, саопштило је Министарство спољних послова.

Саговорници су се сложили да је улога ОЕБС-а, јединог међународног присуства на терену и организације која успева да све актере кризе доведе за исти сто, од кључног значаја за политичко разрешење кризе.

Сајдик би требало да замени швајцарску амбасадорку Хајди Таљавини на том месту, које укључује и дужност специјалног представника председавајућег ОЕБС-у у Трилатералној контакт групи, саопштило је Министарство спољних послова.

 

3 коментара

  1. Dacic uliva nadu………….
    Izdao je vlastiti Narod i sve do danas radio za korist zapadnih gazda protiv Srbije?
    Jednom izdajica , uvijek izdajica, sada bi magao i njih da IZDA i da pocme da radi za interese vlastitog Naroda i Drzave Srbije………..

  2. Objektivna Politika

    DAČIĆ: Srbija će uložiti maksimum napora da nastavi sa konstruktivnim pristupom briselskom dijalogu?

    Videli smo taj “konstruktivan pristup” (veleizdajnički) u Briselskom sporazumu: Albanci dobili sve – celo Kosovo, Srbi ništa, i manje od ništa – obavezu da finansiraju opstanak preostalih Srba na Kosovu (to će sve u bliskoj budućnosti pripasti albancima, videlo se juče u emisiji TV B92 – Srbi u najvećoj opštini Debelo Brdo prodaju imanja za 25 evra po aru (skoro za džabe)?

    DAČIĆEV-VUČIĆEV “konstruktivan pristup” u dijalogu vidi se kada su potpisali BS da će ZSO raditi po zakonima i ustavu Kosova.
    U sporazumu o sudstvi o sudstvu i tužilaštvi donete su odredbe da ZSO ima 7 opština: 4 opštine sa srpskom većinom, i 3 albanske opštine sa Južnom Mitrovicom, gde su po etničkom sastavu brojčano albanci dobili petostruku većinu u odnosu na srbe (!)?
    ZSO se pretvorio u ZASO – Zajednicu albansko-srpskih opština!

    GDE JE ZSO od najmanje 10 srpskih opština sa zakonodavno-izvršnim ovlašćenjima (autonomnost slična Republici Srpskoj) – kako su govorili i obećavali Dačić i Vučić pre potpisivanja Briselskog veleizdajničkog sporazuma???

    U startu se videlo da je ZSO izum-patent Dačića-Vučića-Nikolića da se zamajavaju Srbi, dok se u Briselu i na Kosovu korak po korak predaje-poklanja teritorija albancima! VELEIZDAJA u mirnodopsko doba kakvu ne poznaje istorija!!! Nastavak…

  3. Добро је да се буди наша дипломатија, добро је и јасно речен став о неком новом гасоводу који у широком луку заобилази Србију!

    Доброје речено и у вези резолуције о Сребреници, али је потребна акција, деловање, да се шире наше дипломатске активности, обавештавање јавности , амбасада, држава, институција, научника….

    Лоше је што министар офира некакве податке које су од безбедносног значаја као на пр.:
    “” ..рекао да је Србија од децембра прошле године добила 60 „крипто заштићених телеграма“ из разних престоница,… “”

    > Зашто се јавно говори о начину добијања информација, о броју депеша, … на тај начин стране службе могу да донесу извесне закључке, да усмере деловање на другу страну, да ометају …? Треба уопштено говорити о изворима и начинима, ваљда?:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *