Почетна / БРОЈ 374 / Неолиберализам не решава проблеме, продубљује беду

Неолиберализам не решава проблеме, продубљује беду

У Бриселу одржан Народни самит Латинске Америке и Европе

Пише Никола Мартић
Учесници скупа су изнели своје чврсто уверење да се човечанство суочава са потребом ургентног преобликовања друштва које ће се темељити на принципима социјалне правде, а чији ће темељ бити међусобна солидарност и поштовање суверенитета

У престоници европске администрације, Бриселу, одржан је средином прошле недеље Народни самит Латинске Америке и Европе. На овом скупу било је више од хиљаду представника земаља два континента. Међу њима су били парламентарци, интелектуалци, активисти разних удружења и пријатељи Венецуеле и Кубе, а завршној конвенцији је присуствовао и Рафаел Кореа, председник Еквадора. Он је само дан раније одржао упечатљив говор у Европском савету, на Самиту представника држава Европске уније и земаља Латинске Америке и Кариба.

Рафаел Кореа је у седишту ЕУ истакао „хитност и моралну оправданост смањења сиромаштва и социјалне искључености у свету“. Он је запитао присутне високорангиране администраторе Европске уније „зашто је Латинској Америци забрањено да протекционизмом у спољној трговини оствари економски раст, када је познато да је ЕУ управо на тај начин достигла садашњи ниво развоја“?

Емотивни говор Рафаела Корее У емотивном обраћању учесницима завршне конвенције Народног самита Латинске Америке и Кубе и европских пријатеља, председник Еквадора је рекао да се „Венецуела, Боливија и Еквадор снажно противе неоколонијализму и да се њихове главе неће сагињати од стида пред империјом“. Он је одбацио санкције које је Америка увела Венецуели а стављање Венецуеле на листу држава које су претња по безбедност САД назвао је „бесмисленим“. Кореа је стао у одбрану револуционарних влада Латинске Америке које настоје да смање неједнакости, истовремено изражавајући снажну подршку Куби и Венецуели. „Највећи изазов савременог доба и циљ којем тежимо је супремација људских бића над капиталом“, рекао је председник Еквадора, државник чијa је појава оставила снажан утисак на присутне.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *