Почетна / БРОЈ 373 / Мирдита – добар дан

Мирдита – добар дан

Предраг Радоњић / уредник КиМ радија

У складу са прокламованим циљевима и стратешким опредељењима регионалног помирења и евро(атлантских) интеграција наше земље, на културном плану отпочела је широка (политичка) акција међусобног упознавања и повезивања уметника из Београда и Приштине која за циљ има релаксирање међуетничких односа и помирење српског и албанског народа.

 

ЗАР СЕ МИ НИСМО УПОЗНАЛИ? Занемарујући злонамерне натукнице у заградама, ово је у најкраћем препричан садржај два кохерентна културна фестивала под називом „Мирдита – добар дан“ и „Месец Приштине у Београду“. И ко би сад могао нешто да каже против ових братство-јединствених прокламација а да не испадне анахрони националиста и реакционар клеронационалистичке провeнијенције. Државни и наднационални механизми почели су да мељу живот, људе и стварност и њиховом обезличеном смесом да асфалтирају аутопут ка бољој будућности. И ту нема шта да се приговара. Или си у игри или испадаш из ње, историје, живота… Остаје скрајнутима само понешто да кажу и забележе, ма колико то тренутно залудно било.

Прва питање које се намеће јесте: Ко се то заправо упознаје и мири? Упознају се, по логици ствари, они који се и не знају, који никада заједно нису ни живели, мрзели се и волели. Млади уметници из Београда, стипендисти међународних фондација, и скојевци невладиних организација који су у најбољем случају видели Албанца у некој локалној пекари. А и тад су погрешили јер је у питању био вероватно Горанац. Па шта онда има и да се мире кад се ни не знају? Али, ако, нека се и упознају, пију еспресо и иду на журке, ништа ни против тога не треба имати.

Проблем је што за то време, Срби на Косову и Метохији живе сабијени у етничким енклавама јужно од Ибра, протерани из градова, или на северном поткопаоничком комадићу „најмлађе државе у Европи“ у паничном страху од губитка слободе и самосвојности брањене деценију и по.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *