Почетна / БРОЈ 373 / Кораци од седам миља – ка Ватикану

Кораци од седам миља – ка Ватикану

Папа у Сарајеву, Степинац у календару

Пишу Зоран Чворовић и Владимир Димитријевић
Као што се противканонским пристанком на учешће у радњама око канонизације „блаженог“ Алојзија шаље порука о спремности врха СПЦ да се одрекне национално-историјских „стереотипа“ о страдању Срба у НДХ, тако се поклоњењем папи Фрањи делегације СПЦ баш у Сарајеву, а нарочито садржајем Григоријевог обраћања римском понтифексу, у којем га назива чак и „пророком“, шаље недвосмислена порука о спремности да се прихвати ватиканска верзија историје ратних догађаја у бившој Југославији

Сабор СПЦ ове, 2015. године неће бити упамћен само по сменама владика него, пре свега, по приближавању Ватикану незабележеном у историји. У саопштењу Сабора истакнуто је како ће СПЦ отворити своју канцеларију при ЕУ у Бриселу (ако буде потребно, чак и уз помоћ државе Ватикан) а донета је и одлука да се формира комисија за изучавање питања Алојзија Степинца, кога ће папа Фрањо ускоро канонизовати као „универзалног свеца“ римокатолицизма. Одлука је донета после посете врху СПЦ коју је учинио кардинал Курт Кох, десна рука папе Фрање за екуменски дијалог. Она је, у најмању руку, чудна, јер је историјска истина о војном викару усташке војске и кривцу за прекрштавање 250 хиљада Срба одавно утврђена, а Ватикан има право да канонизује кога хоће – ми нисмо иста црква. Папе су за свеца прогласиле, између осталих, Јозафата Кунцевича, вођу украјинских унијата и убицу православних из 17. века; светац им је и Балагвера, оснивач „Опуса Деи“, као и „Хитлеров папа“ (израз Дејвида Корнвела ) Пије Дванаести. Садашњи курс врха СПЦ према Ватикану имао је логичну последицу: слање педесетчетворочлане делегације на челу с епископом захумско   -херцеговачким Григоријем на сусрет с папом Фрањом у Сарајеву.

 

ГЕОПОЛИТИКА ПАПИНОГ САРАЈЕВА Као што се противканонским пристанком на учешће у радњама око канонизације „блаженог“ Алојзија шаље порука о спремности врха СПЦ да се одрекне национално-историјских „стереотипа“ о страдању Срба у НДХ, тако се поклоњењем папи Фрањи делегације СПЦ баш у Сарајеву, а нарочито садржајем Григоријевог обраћања римском понтифексу, у којем га назива чак и „пророком“, шаље недвосмислена порука о спремности да се прихвати ватиканска верзија историје ратних догађаја у бившој Југославији. Искључивим навођењем, у име „напаћене земље“, домаће кривице за крваве догађаје, владика захумско-херцеговачки је амнестирао Ватикан за преседане признања противправних сецесија Словеније, Хрватске и БиХ, који су представљали покретаче за избијање грађанског рата у бившој Југославији. Реч је о преседанима који су доцније омогућили Бадинтеровој комисији да заузме правно неутемељен став о тзв. распаду СФРЈ. Владика Григорије је тако борбу српског народа за државност у оквирима Брозове Хрватске и БиХ ставио с оне стране ватиканског и Бадинтеровог правног виђења југословенске кризе. Отуда није случајно што он ниједном речју у свом обраћању папи није поменуо Републику Српску, већ само јединствену БиХ. Јер, Српска је за римског папу и деведесетих и данас побуњеничка шизматичка творевина, која ремети нови европски поредак. У светлу светскополитичке чињенице да је Ватикан признањем словеначке и хрватске сецесије послужио САД као инструмент за почетак разбијања послератног јалтско-потсдамског међународног система равнотеже снага, Григоријево сарајевско прећуткивање папске кривице представља и прворазредно забијање клипа у точкове геополитичким интересима Русије, на чију штету је деведесетих нарушен послератни међународни поредак.        Када је Светозар Маровић, негда челник Државне Заједнице Србије и Црне Горе, питао патријарха Павла да ли да позове папу у Београд, он му је рекао: „Господине Маровићу, нити сам ја црква, нити сте ви држава.“ Знао је да би посета папе који је викара усташке војске прогласио за свеца изазвала велике поделе у нашем друштву. Одлазак делегације СПЦ на ноге папи Фрањи за већину посматрача није израз куртоазије, него својеврсно поклоњење. Наравно да су, после тога, на видику дубље поделе у, ионако завађеном, српском национу, јер велики број православних Срба ово доживљава као чин сервилности недостојне народа којем припадају Новомученици јасеновачки.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

СТЕПИНАЦ И ДИАНА БУДИСАВЉЕВИЋ

Диана Будисављевић, која је спасавала српску децу од усташког ножа, у свом дневнику 3. децембра 1941. пише: „Мој први пријем код надбискупа др Степинца: И тамо је резултат разговора био потпуно негативан…“ А 6. маја 1942: „Надбискуп је врло суздржан. Не жели се заинтересирати. Каже да нема никаквог уплива на владу. Испричао ми је да је због стана неке Жидовке био код неког министра. Тај му је обећао да ће жена моћи остати у стану а сад ју, успркос томе, намјерава из стана избацити. Кажем му да сам дошла тражити да спаси један народ, а он ми прича о неком стану…“ 11. јула 1942. бележи: „Необично је тешко било осигурати смјештај за дјецу. Различити моји разговори у Министарству здравља и код надбискупа били су сви без резултата.“

4 коментара

 1. Zasto autori teksta,a koji se trude da nam skrenu paznju SA PRAVOM,na neke neuobicajene stvari u SPS…Papu nazivaju ,po hrvatskom FRANJA?
  On je Francisko (Francisco),TAKO SAM SEBE ZOVE…to mu je crkveno ime,NE RODJENO…jer je Argentinac,jer govori kastiljanskim jezikom(spanskim).
  Italijani ga zovu Francesko (Francesco),po svome…
  A inace Papa,potpisuje se latinskim imenom,sa Franciskus (Franciscus).
  Predsednik Nikolic ga jedini pravilno zove-PAPA FRANCISKO,kada se vratio sa inauguracije Pape.Jos verujem svojim usima…
  ZASTO SRBI,PA I ONI KOJI RAZMISLJAJU,PAPU NAZIVAJU HRVATSKIM JEZIKOM-PAPA FRANJA???

  Drugo,taj Argentinac je dobar covek,ne zato sto je svestenik,vec kao argentinski obicni covek.
  I njih,kao i nas bombarduju i okupiraju anglo-amerikanci…
  Od Folklanda do Ferizai-a (Urosevca),Englezi isto misle i rade.
  ENGLEZI BOMBARDUJU I OSVAJAJU.
  „Problem“ ovog coveka je sto je na celu ove „organizacije“.
  Vatikan je agresivan vise od islama,samo ima druge metode.
  Islam cuti dok nema treceniu ili polovinu stanovnistva u nekoj sredini…
  Vatikan(katolici),postaju agresivni i sa 2% katolika u nekoj sredini,recimo 2% Hrvata u nekom krajiskom mestu,kao sto je Drvar…ili nekom Vojvodjanskom mestu.
  ODMAH SU PRAVA TIH 2% KATOLIKA,UVEK GLAVNA TEMA!
  Vatikan je vanredno agresivan u Ukrajini,PROTIV RUSA.

  Srpska i ruska crkva jos nisu prihvatili Gregorijanski kalendar,a grcka,bugarska i rumunska jesu…
  Juce su mediji objavili da Vatikan trazi da mi slavimo Uskrs ISTOG DANA,naravno,KADA GA SLAVE KATOLICI A NE PRAVOSLAVCI.

  TO JE STRATESKI CILJ,DA SE SRBI I RUSI,PREVEDU U NJIHOVE „BLAGDANE“,da se nasa dece,za par decenija objektivno oosecaju katolicima…

  TO JE „PROMENA SVESTI“,MOZDA TO TADIC I OSTALI NISU NI SHVATILI…DA OSTANEMO HRISCANI,ALI DA POSTANEMO KATOLICI.
  Islam je agresivniji,brutalniji…ALI,Vatikan kombinuje „metode“,
  sa NATO tenkovima ubija gde moze…ali radi perfidnije,oni nastoje da pravoslavni vernik „ne oseti“ da je postao katolik…

  Konacno,zapad trazi kolaborante za svoju „misiju“,KAO SVOJE IZVRSIOCE,pa i u Srbiji,uvek ima „raspisan konkurs za popunu slobodnih radnih mesta“,za sledece „poslove“:
  -poslasticar,saradnik-izdajnik
  -politicar,saradnik-izdajnik
  -profesor,saradnik-izdajnik
  -pop,saradnik-izdajnik
  -pisac,saradnik-izdajnik
  -pekar,saradnik-izdajnik
  -policajac,saradnik-izdajnik…
  Broj „izvrsilaca“ NIJE LIMITIRAN…

  I NADJU IH!

  Trece,

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Dakle NE ovom i svakom drugom papi?
  Smatram da je to pogrešno.
  Ni jedan od dosadašnjih papa nije ni izbliza bio reformator i tako liberalnih shvatanja kao sadašnji. Razlika između sadašnjeg i 267. pape biće kao između neba i zemlje.
  Zašto je kontakt potreban, a da to bude jasno svima koji nisu slepi? Oni koji nisu slepi, znaju da je vrh SPC bio i ostao pod vrlo jakim uticajem vlasti. Javnim i tajnim.
  Ne navraća li premijer na skup Sinoda? Nije li bilo tako? Jeste, bilo je. Politika će nastavljati da usmerava SPC ka Evropi. Vrh SPC tome ne može da se odupre, a i zašto bi. Pa država, dozvolite, aparat nasilja i prinude, ućutkaće svakog u vrhu. Pronaći mu kopilad, bahanalije i tajne snimke perverzija i pokvarenjaštva. Skandali koje pratimo samo su vrh koji svi vide. Nema bogobojažljivih sveštenika asketa, SPC je, kao i Vatikan kompanija sa viskokim prihodima, ali mnogo manjeg formata. Nema posle Patrijarha Pavla više svetaca među vladikama. Da je Patrijah Pavle imao tavu mogućnost koja se sada ukazuje sa sadašnjim papom smatam da bi je iskoristio.
  A ko će da iskreno i otvoreno progovori o zločinima Hrvata sveštrnika u NDH ako ne ovaj papa?
  Opet o Franji. Zašto je sada ili nikad?
  Zato!
  Jer je papa likvidirao Gospu, stub hrvatstva i stub hrvatčenja uvek i na svakom mestu. Pratim to jer me to ohrabruje. Na tako nešto ne treba pljuvati. Hrvatska KC je svojim skandalima a posebno Gospom koja uspostavlja telepatski kontakt pre i posle popodne postala meki trbuh Vatikana. Želite li da diskreditujete Vatikan, samo ožežite po Kroatima biskupima, kardinalima, franjevcima, isusovcima… Bogat izbor. Samo pretpostavite krivicu, uprite prstom u ime i prezime i pretražite internet. Naći ćete za desetak minuta brda kompromitujućih činjenica. Ako ne pronađete to znači da nije navedena ili otkrivena krivica, skandal, sodomija…
  E takav koji želi da konsoloduje Vatikan, jer je Vatikan pred ogromnom i nepremostivom moralnom krizom a osipa im se članstvo vrtoglavom brzinom, takav papa Franja je sagovornik. Kao što nikada nije bio sagovornik papa Poljak, ljubitelj bombardovanja i ubijanja Srba.
  Franja je dobar izbor.
  O Stepincu.
  On je teži slučaj. Razumevanje svih okolnosti koje su ga pratile je, hm, veoma teško.
  On je Solunac. Wiki: “Степинац је био заробљен и одведен у италијанско заробљеништво. Одатле је успео да побегне и да се прикључи српској војсци као добровољац на Солунском фронту, где је остао до пролећа 1919. године, када је демобилисан у чину подпоручника”
  Bi li srpski podporučnik mogao da se suprotstavi Artukoviću, Kvaterniku, Budaku i da spreči ustaška klanja? Ne. Ono što se je moglo to je pokatoličenje (mnogi su nakon toga, svejedno, klani). Njegov branilac je na sudu bio dr. Ivo Politeo. Stepinac je jedino kod Pavelića mogao, što je i činio da posle velikih klanja Srba, Jevreja, Cigana, komunista-Hrvata i bolesnih ( svi oni su u NDH bili višak) da lupa šakom o sto i da govori da sa klanjima mora da se prestane. Stepincu su uštaše zaklale brata.
  ?
  Stepinac je naravno hrvatski nacional-šovinista. I to je istina.
  A za mržnju se danas ne dobija kazna, ona se samo zabranjuje. Nekad je ta mržnja pretstavljala krivicu.
  Naravno da bi svakom upućenijem u zbivanja u NDH papa mogao da uzvrati da je mnogo Srba bilo u vrhu ustaške vlasti, pa i na generalskim položajima. A posebno žalosno da je u Jasenovcu bilo i Srba, koljača svojih Srba. I Srpkinje koljači Srba nisu nepoznat pojam.
  I šta sad?
  A NOB bi se, u krajevima gde su zločini ustaša bili takvi da raspamećuju čak i one koji proučavaju Ajhmana i holkaust nad Jevrejima, razvijao mnogo povoljnije i efikasnije da nije bilo tesne saradnje ustaša i četnika (zaplenjena dokumenta četnička, ustaška, nemačka, italijanska, saveznička, fotografije…) i tada bi broj stradalih Srba bio, smatram, manji.
  Dakle, braćo moja patriotska, svakome je od nas pozadina manje više nečista, operimo svoje gaće da upiremo prstom u druge. A dugi su, ako je reč o Hrvatima, mnogo usranijih gaća. I ne samo to.
  Drugi, druga, protivnička, USTAŠKA STRANA, ONI SU ZLOČINCI, NEMA SPORA. ZLOČINCI!
  Pokušali su da pobegnu od pravde. Poneko je utekao.
  Ali povorka duga oko 50 kilometara je sačekana i LIKVIDIRANA pred Blajburgom. Uglavnom ustaša i civila njihovih pristalica. i oko 3-6 000 Srba i Crnogoraca četnika. Strdalih ustaša oko 35 000. Hrvati broje i do 660 000. To su naravno gluposti. To je bio MASAKR!
  Jedino sa ljotićevcima, nedićevcima, ruskim belogardejcima i USTAŠAMA nije bilo pregovora i nuđenja amestije kao što se je to nudilo četnicima koji nisu učestvovali u zločinima. Sa njima su se partizani borili do poslednjeg.
  Ako komentar bude objavljen čekam 5 dana da odgovorim na prve gnevne protiv-komentare ako su zasnovani na činjenicama.
  Samo ako preživim ovu karastrofalnu vrućinu.
  Predamnom su hiljade knjiga sa dokumentima pa izvol’te.
  Ime izabrano tek radi većeg broja onih koji će se javiti da podupru ne baš dovoljno jasne stavove u tekstu, a protiv pape Franje.
  Ja sam Srbin, kršten, nisam šovinista i levičar sam, ako ne smeta ovom listu levice.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Да кренемо редом, скромност оправдава све?
  Францисканци, односно, фрањевци су у свету прихваћени као ред који пропагира скромност пре свега. Очигледно, Папа Френсис, Франциско илити Фрања има жарку жењу да пропагира умереност, чедност, опште помирење итд.
  Па зашто онда бира Сарајево пре Јасеновца? Бира Алојѕија Степинца пре свих оних мученика пострадалим по хрватским и немачким стратиштима? Има већу поруку од Вилија Бранта?
  Знаш ли ти несретни „Тито“ нешто о нечему што би се у ова несретна времена звало „командна одговорност“. Колико је Степинчевих свештеника било активно у кољачким јединицама багре усташке?
  Степинац није тежак случај. Можда је тежак Ватикану, али Србима није, а они добро знају зашто, што теби промиче. Једноставније, наброј бар пет Срба које је Степинац спасио… Ето проблема.
  И какве баљезгарије о Србима у врху усташке власти? То што ти покушаваш да изједначиш и минимализујеш, а посебно оправдаш, се коси са здравом памећу!
  Нисам Србин, крштен, левичар и јао усташама и свим осталим… вратићемо се, а тад нећемо оставити ствар на пола посла.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Poštovani druže TEMPO
  Napre za samo Tebe i Tebi slične reči Dobrice Ćosića o kojima bi morao ili bar mogao da zazmisliš:
  „Mi Srbi lažemo da bi varali sami sebe, da tešimo druge, mi lažemo za oproštaj, mi lažemo da bi se borili protiv straha,
  lažemo da ohrabrujemo druge, lažemo da bi skrivali
  svoj i nečiji drugi jad. Laganje je oblik našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Mi lažemo na kreativan, maštovit i dosetljiv način”
  Ha! Reči “oca nacije”. Dobro, druže evo:
  O Srbima u NDH
  *član predsedništva Hrvatskog državnog sabora Nezavisne države Hrvatske bio je dr Savo Besarović, inače bliski prijatelj Ante Pavelića.
  *Visoke položaje u vojsci Nezavisne države Hrvatske imali su Srbi:
  *general Jovan Iskrić
  *general Mihajlo Lukić,
  *general Miroslav Opačić,
  *ustaški krilnik i general Dušan Palčić,
  *general Milan Desović,
  *zrakoplovni general Đuro Dragičević,
  *zrakoplovni general Milan Uzelac.
  Veoma je interesantno da su nakon rata skoro svi pomenuti Srbi generali generali u NDH prošli mnogo bolje od svih ostalih hrvatskih zločinaca te propale države.
  *General Đuro vitez Grujić osuđen je u Beogradu na smnrtnu kaznu i streljan je 24.septembra 1945 godine.
  *Jovan Iskrić je umro kao penzioner 1961 godine u Zagrebu.
  *Mihajlo Lukić je osuđen na deset godina zatvora, od čega je odležao pet godina, a dalja sudbina mu je nepoznata.
  *Dušan Palčić je umro kao penzioner 1963 godine u Zagrebu.
  *Milan Desović je bio osuđen na dvadeset godina robije, ali je zbog lošeg zdravlja pušten 1960 godine. Iste godine je umro u Zagrebu.
  *Zvonimir Strimaković je izdržao svih dvadeset godina robijašnice Stara Gradiška. Tvrdoglavo je odbijao da revidira stavove I pokaje se. Umro je 1974 godine u Zagrebu u 83 godini. Ha!Ha!
  *Milan Uzelac je bio u zatvoru oko dve godine, pa je navodno pušten sa dugogodišnje robije na intervenciju iz samih komunističkih vrhova. Umro je 1954 godine u Zagrebu.
  *Đuro Dragičević je pobegao u Austriju.
  *Fedor Dragojlov je pobegao i umro je 1961 godine u Buenos Airesu, Argentina.
  Pazi brate druže ovo
  *Srbin Marko Šarac. Koljač je bio ustaški tabornik u Tornju i Pakracu, a kasnije logornik u Pakracu. Čovek od poverenja pukovnika Maksa Luburića, u stvari njegova desna ruka za područje Pakraca, Lipika, odnosno Zapadne Slavonije. (Dane Pavlica, Stratišta oko Papuka i Psunja, Zavičajno udruženje Slavonaca, Beograd, 2007)
  Marko Šarac je streljan kao ratni zločinac 1946 godine zbog niza počinjenih masovnih zločina nad svojom braćom i sestrama Srbima i Srpkinjama u selima oko Pakraca. I dan danas ga se sjećaju poslijeratne generacije Srba i to ne samo onih iz Hrvatske, već čak i neki stariji Srbi koji žive u Australiji. (Izvini, druže je li Ti žao ovoga, pa on je pobogu Srbin)
  Ne bi bilo korektno ne spomenuti krvoločnu ustašicu Milku Obradović, Srpkinju koja se valjda „dokazivala“ pred kolegicnicama ustašicama u logoru Stara Gradiška, vršeći grozne zločine, a posebno s velikim uživanjem nad srpskom djecom i Srpkinjama.
  Po zlu je bio poznat i jasenovački koljač Mile Vasić, Srbin, koji je u tom logoru smrti sa posebnim zadovoljstvom klao i ubijao maljem baš svoje Srbe. Osim Vasića u Jasenovcu je goleme zločine napravila grupa srpskih Cigana (Roma) koje su ustaše pohvatale po Lici i dopremile u Jasenovac. Oni su se, međutim, nekako najpre izborili za pozicije grobara, a kasnije i egzekutora, odnosno koljača. Živeli su relativno slobodni, u selu Uštice koje se nalazilo na prostoru između Save i Une. Međutim, ni jedan od tih Cigana-pravoslavaca nije dočekao kraj rata. Ustaše su ih, kao neugodne svjedoke, sve pobile u aprilu 1945. godine.
  Opet o Stepincu
  Kažeš Једноставније, наброј бар пет Срба које је Степинац спасио… Ето проблема.
  Svi srbi koji su preživeli pokatoličenje su oni koje je ovaj Solunac spasao. Slažeš li se da
  su SVI SRBI BILI PREDVIĐENI ZA LIKVIDACIJU
  Jesu, druže moj, jesu Ko nije zaklan a bio je predmet za ubijanje
  Da tebi bude lakše nabroj barem jednog Srbina koga je Solunac Stepinac zaklao!
  I na kraju nešto što si ispravno naveo a što se zato što sam ustaše karakterisao kao najgore zločince samo podrazumeva u onome što govorim o ustašama
  Katolici sveštenici su bili listom za NDH i bili zločinci. Redom. Naravno. U pravu si ali ja to nisam kazao, zaboravio sam, beše vrućina juče
  Na kraju znaj da sam ove reči koje sada čitaš dao da najpre pročita moja sestra, lekar suševnih bolesti. Kazala mi je “Pazi, Tempo te navlači da počneš da braniš Stepinca.”
  Ne pada mi na pamet da branim Solunca.
  A sada lično. A vezano za ustaše. Moji ujaci, prvoborc,i bili su hapšeni 1948 i robijali na Golom otoku nevini, lažne optužbe. Ali zbog toga što su prepoznavali dojučerašnje ustaše kao svoje mučitelje, a to je složićeš se najveće poniženje, a bivši drugovi lažovi bili su im gori od samih ustaša PRIZNALI SU ONO ŠTO NISU UČINILI.
  Kontaš, druže moj? Moja rodbina bi mi oštro zamerila na detaljima. Toliko. Javi se, razbijamo predrasude.
  Ti nisi moj neprijatelj. Ni ja nisam ustaša. Naravno da je svako dobrodošao na forum Pečata ali ti, po spostvenom priznanju, nisi levičar. Mislim…
  Hm! Izvini na latinici, ako insistiraš pisaću ćirilicom, ako je to bezobrazluk.
  Vidim da su ti ustaše mrske. I meni su. Tebi možda zbog neke ratne tragedije, ako si mlađi želiš da sa njima poravnate računa Ti i Tebi slični Srbi, laki na obaraču. Ne branim. Slobodno. Ko preživi sa obe strane pričaće. Dosadne priče.
  Tvoj Drug TITO

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *