Почетна / БРОЈ 373 / Комисија за Сребреницу: идеја чије време долази, или је већ прошло?

Комисија за Сребреницу: идеја чије време долази, или је већ прошло?

Пише Стефан Каргановић
Реч је о питању које је за Републику Српску од највишег егзистенцијалног значаја. Или се у Сребреници догодио геноцид, смакнућем 8 000 бошњачких ратних заробљеника, или није. Или су политичке и војне установе РС саучествовале у извршењу државног злочина, или нису. Или је Српска саздана на најгнуснијем злочину који познаје међународно кривично право, или није

Неочекивани предлог председника Републике Српске Милорада Додика, почетком маја ове јубиларне године када се обележава двадесетогодишњица Сребренице, да се формира међународна комисија која ће испитати позадину и фактографију тог догађаја и својим закључцима затворити ову сложену причу изазвао је скоро исту количину контроверзи као и сама Сребреница.

 

СРЕБРЕНИЧКА СИМЕТРИЈА Да ствар поставимо у одговарајући контекст, овај предлог је изнесен скоро истовремено са подједнако неочекиваном посетом председника Републике Српске Меморијалном центру у Поточарима и елоквентним уздизањем Сребренице, са његове стране, на статус „огромног злочина који је направио и огромну политичку сметњу“. Истина, са приметном намером политичког балансирања, ускоро затим из истог извора уследила је очигледно неспорна изјава, која је међу српским становништвом могла само позитивно да одјекне, да је слика о дешавањима у Сребреници „непотпуна без података о српским жртвама“. Да ли је то довољно да покрије пропуст приликом ходочашћа у Меморијални центар у Поточарима ‒ након што је из пијетета према бошњачким жртвама положио цвеће испред споменика и приложио 50.000 КМ из буџета Републике Српске, председник се није окренуо свом домаћину, председнику Општине Сребреница Ћамилу Дураковићу, да га позове да са њиме седне у аутомобил и заједно скокну до оближњег Братунца да Дураковић направи симетричан гест на гробљу српских жртава Сребренице? То је питање на које само шира српска јавност може дати меродаван одговор.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *