Почетна / БРОЈ 372 / Из Вашингтона с љубављу

Из Вашингтона с љубављу

Како САД припремају проблеме Европи

Пише Зоран Милошевић
Политика Брисела према Москви није рационална и има неевропске корене. Како украјинска криза одмиче, све је јасније да она не значи само борбу Запада против Русије већ борбу САД против Европске уније, при чему ова последња добровољно „пуца себи у ноге“

САД играју на целој шаховској табли и свим фигурама. Нема тачке на планети где нису умешали прсте како би сачували глобалну хегемонију; Украјина није изузетак, него правило. Но, свет узвраћа на свој начин, а понајвише развијајући антиамеричко расположење, тј. мржњу према овој држави. На другој страни, ратови у Ираку и Авганистану показали су да САД не могу добити војним путем чак ни регионални рат, а камоли рат против Русије и Кине. Зато су развили доктрину „бесконтактног рата“, рат вођен туђим рукама. Овакав рат је много јефтинији, што значи да је могуће водити истовремено више њих.

 

ЕВРОПСКА ПОЗИЦИЈА Каква је позиција Европске уније у оваквој ситуацији?

Основни принципи америчке спољне политике на Старом континенту, формулисани почетком Хладног рата, састојали су се у контроли над Европом, успостављању контроле над Немачком и у недозвољавању Русији да уђе на овај простор. Тренутни задатак немачке канцеларке Ангеле Меркел је да сукоби Европу са Русијом, према порталу rus.ruvr.ru, што, изгледа, није далеко од истине. Наиме, према писању утицајног руског портала geo-politica.info, Меркелова је током боравка у Москви запретила Путину стварањем снажног антируског савеза и званичним проглашењем Руске Федерације за непријатеља Европске уније и САД. Да ли ће Запад начинити овај корак? За оне који се не сећају, потребно је подсетити на речи Викторије Нуланд да ће „САД отворити фронт са шест командних места у Европи против Русије“, те речи Џона Керија да је „Америка гарант мира у свету“. Другог гаранта нема, а ако га она не гарантује – мира неће ни бити, подсећа портал taotan.livejournal.com.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *