Почетна / БРОЈ 374 / Империја се не извињ ава

Империја се не извињ ава

Британци и геноцид, или прилог за британске уџбенике из историје

Пише Филип Родић
Британци, који својим предлогом резолуције о Сребреници поред осталог захтевају да овај догађај уђе у светске уџбенике као пример геноцида, починили су толико бројне и обимне злочине против човечности и геноциде да се поставља питање зашто њих не ставе у своје уџбенике, ако им је већ стало да се те ствари не понављају

Датум ослобађања нацистичког логора Аушвиц, 27. јануар 1945, од 2001. се у Великој Британији обележава као Дан сећања на жртве Холокауста и, свеобухватније, као дан свих оних који су били жртве геноцидних акција током протеклог века. Да ће овај датум имати шири значај, најавио је још тадашњи британски премијер Тони Блер одговарајући у јуну 1999. године на парламентарни захтев да се он озваничи. „Одлучан сам да обезбедим да се ужасни злочини против човечности почињени током Холокауста никада не забораве. Етничко чишћење и убијање у Европи последњих недеља представља снажно упозорење да треба бити на опрезу“, рекао је Блер тада. Ова његова изјава шаље двоструку поруку. Осим тога да је и на Косову почињен геноцид, јасно је рекао да треба бити „на опрезу“ и, уколико је то неопходно, оружјем заштитити недужни народ. Како изгледа та заштита недужног народа, нажалост смо могли да видимо много пута од тада.

У овом случају, много је занимљивија трећа порука коју је послао Блер а слали су је и многи његови сународници и пре и после њега – да треба обележавати и памтити злочине које су починили други народи, било да се ради о Немцима или Србима, али не и своје. Постављањем Британије у овај положај у односу на дела геноцида имплицира се да нема потребе да се ова земља позабави самокритиком. Не морамо ићи предалеко у историју и присећати се да је сама енглеска држава заснована на геноцидном насиљу против унутрашњих непријатеља (као што је масакр Јевреја у Јорку 1190, или Кромвелов покољ ирских цивила 1649‒1650).

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *