Почетна / БРОЈ 374 / Грађа за речник 2 – Европа у сну и на јави

Грађа за речник 2 – Европа у сну и на јави

Пише Милован Данојлић

На  јави, Европа је данас жалосна послушница Великог капитала и Великог брата, шкрта и зимогрожљива старица, проширена на Исток против своје воље, уплашена од румунских Рома и пољских водоинсталатера, закочена, уморна, неспособна да своју омладину уведе у активан живот, несамостална у одлучивању, а опет, тамо где може и сме, пуна себе, заклета на верност либералном капитализму пошто не уме да смисли ништа друкчије ни боље…

За, или против Европе? На лоше постављено питање не може се дати добар одговор. Која, каква Европа, када, како, зашто, под којим условима? Један појам, а много нескладних и противречних значења. Е.З, са седиштем у Бриселу, има везе са извесном идејом нашег континента колико Ф.К. Црвена звезда са  астрономијом. Јао оном ко од бирократа и банкарских ајкула очекује  усрећење… Еуроскептици су посматрачи оштрог вида и проницљиве памети, отпорни према илузијама; будни стражари на разделној црти између јевтиних сањарија и тврде стварности.

Заједница се прејела, не може да свари ни оно што је прогутала, Грчка јој се као грки залогај испречила у грлу, а ми јој се коленоприклоно нудимо, па смо и будућност и прошлост унели у њену залагаоницу. Само нас још да прими, па после, четири катанца нека удари на врата: будући последњи, и мали, служићемо јој као запушач, да нико више  не привири! Ако ћемо право, припадамо јој и по географском кључу, по сили тектонских потреса, они су нас гурнули мало више на запад, истргли нас из чељусти  малоазијског  змаја. Од три континентална пипка спуштена у Средоземно море, ми смо јој најдаље од очију и од срца, а умишљамо да  је наше полуострво равноправно са Апенинским и Пиринејским.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *